29 Aralık 2007 Cumartesi

Türkiyede İstatistiksel Serzeniş


Derleme yazarlarımızdan erdal ile bayram da yapmış olduğumuz bir konuşma sayesinde bu mesajı atmaya karar verdim. beraber kabaca bir hesap yapıcaz. Türkiye nüfusunun %50.41 sı erkek %49.59 ü kadın imiş. ki Türkiye istatistik kurumunun nüfus tahminlerine bakıcak olursak kadın sayısı geçen yıllarla beraber artmakta. ve türkiye istatistik kurumunun ileriye yönelik nüfus tahminlerinde 2030 yılında türkiyede kadın sayısının erkeklerdn fazla olacağı öngörülmektedir. 2000 yılı verilerini ele alırsak nüfus un %30 unu 14 yaş ve altı kesim oluşturmaktadır.%5.7 si 65 yaş ve üzeri kesmi oluşturmaktadır. budurumda nüfusun %35.7 si ya çok genç yada cok yaşlı şimdi yaş aralığını biraz daha daraltalım üniverste okumuş olan bir hatunu düşünelim 23 ila 25 yaşında mezun olması beklenir biz buna 24 dielim yaklaşık 30 yaşına kadar evlenmiş olur genelde bu hatun kesimi bu durumda bakalım 24 ile 30 yaş arasında ki nüfus yüzdesi ne kadar? sadece ve sadece % 9.29 hmm.


Şimdi yukardaki kabaca hesaplamalarımız sonucunda Türkiyede 24 yaşını aşmış 30 yaşından gün almamış kadın ve erkeklerin sayısının türkiye nüfusunun %9.29 una denk geldiğini bulduk. evlenmek isteyen üniverste okumuş bir hatun düşünelim. şu andan sonraki oranları tamamen tahmini olarak uydurmaktayım haberiniz olsun. kadın erkek oranına bakarak ve haydi kız çocuklarını okula gönderin kampanyalarını da göz önüne alarak bu %9.29 luk kesmin %65 inin erkek olduğunu düşünürsek ki kabaca %6.03 ü eder bu durumda geriye %3.26 kız kalır. şimdi Türkiyedeki son seçimleri ve iktidardaki partiyi düşününce bu hatunların %40 ının başını örttüğünü düşünsek ve tabiki alkol kullanmayan namazında niyazında ablalar olduğunu da düşünmüş oluyoruz. bu durumda geriye %1.95 i kalır. Türkiye ortalamalarını düşününce ki dolmuş ve otobus seyahatleri kalabalık çarşılardaki alışveriş yaptığım zamanları düşünüerek bu ortalamayı uyduruyorum bu hatunlardan %50 sinin çok kısa olduğunu düşünelim. %0.978 i kalır geriye bunlarında %30 una çok çirkin desek tamamen uyduruyorum (;> iyimser yaklaşmış olabilirim ama dikkatinizi çekiyorum çoook çirkin (;> geriye %0.6846 sı kalır. türkiye nüfusunu 73.000.000 olarak düşünürsek 449758 hatun eder. Ki bunlar tüm Türkiye düşünüldüğünde (;>


Şimdi işin içine illere göre nüfus dağılımını katalım ve bakalım durum ne 2000 yılı nüfus sayımı bilgilerine göre ankara nüfusu sanırım 4.007.860 kişi aynı % yi uyguladığımızda ankarada 27.437 hatun izmirin nüfusunu 3 370 866 olarak düşünürsek izmirde de 23.076 hatun olması gerekiyor. köy ve beldelerini işin içine soktuğumuzda dielim ki %30 u şehir merkezinde yaşıyor olsun ankara için 8.231 hatun, izmir içinse 6.922 hatunçıkıyor. bu hatunlardan %80 ninin zaten bir ilişki içinde olduğunu düşünürsek(evli nişanlı erkek arkadaşı olan), ankara için 1.646, izmir içinse 1.384 hatun kalıyor.kalanlardan da maddi durumu el vermediği için dışarıya eylenmeye gidemeyen yatunların sayısına da %30 dielim. ankara için1.152, izmir için 968 hatunkaldı.


Peki Şimdi soruyorum ben dışarıya eğlenmeye çıktığımda neden bu hatunlardan hiç birini göremiyorum ??? NERDE KARDEŞİM ELİ YÜZÜ DÜZGÜN OKUMUŞ KÜLTÜRLÜ GÜZEL EĞLENMESİNİ BİLEN HATUNLARRR NEERDE

hehe neyse işte size türkiyeden birkaç istatistik.

DipNot:

***istatistiki verilerin çoğu uydurma olduğundan sonucunda uydurma olduğu sölenebilir. alkollü bar ortamlarındaki masa muhabbetleri dışında alıntı yapılmaması önemle rica olunur (;>

12 yorum:

deserthawk dedi ki...

abi sayılar her ne kadar atmasyon olsada şöle bir gerçek var oda sayısal yalan istatistiktir. o yüzden bence bunlara hiç kafa yormaya gerek yok derim ben sayısal olarak birini bulma ihtimali üstüne how i met your mother da bir bölüm vardı mesela çok süper vede komik bir bölümdü muhahaha . orda da kanıtlıyorlardı ki bu iş formülle olcak iş değil ;)

Bloodlust dedi ki...

Öncelikle happyowlun bu çalışmasından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Üstünde emek verilmiş olduğu her cümlesinden belli. Ama katılmadığım noktalar var. İstatiki bilgilere itirazım yok ama birkaç noktayı irdelemeden geçmiyelim.
1.Bir Hatunda(Konumuz yine türk hatunları o yüzden kısaca Hatun diyoruz)Eli yüzü düzgün olma, kültür, güzel,eülenmesini bilmek gibi karakter özelliklerinin aynı anda birlikte bulunması imkansızdır. Bunlardan aynı anda en fazla bir tanesi bulunabilir bir arada. Örneğin hatun çok güzeldir. Ama iki çift laf edemezsiniz. Sıkar, bayar. Eğlenmekten anladığı alışveriş yapıp, bilimum saçma gerzek alışveriş merkezinde gezip mağaza vitrinlerine sinek misali yapışmaktır. Veya tam tersi. Çok kültürlüdür. Karşılıklı sinemadan, müzikten, kitaplardan bahsedersiniz ama yüzüne bakamazsınız. Yüzüne bakabilmeniz için bir maske veya kese kağıdına ihtiyaç duyarsınız:)Güzeldir ama salaktır, Akıllıdır ama rezildir. Eli yüzü düzgündür ama vücudu tahta gibidir. Yani imkansızı aramayalım dostlar. Işığı kapatınca hepsi aynıdır bunların. Zaten Işığı kapatınca yapılan şeyler dışında fazla beraber olmaya gerek yoktur bunlarla:)

happy owl ironic dedi ki...

hehe abi bu konuda umudu kesmiş görüyorum seni aman diim noel baba vari gandalf amcenında dediği gibi there is always hope yanii umut her zaman vardır (;>

erdal dedi ki...

dostum eline diline sağlık güzel yazmışsın bence iyimser bile olmuş bu kriterlere ve rakamlara bakınca türkiye de ne kadar azınlıkta olduğumuzu anlıyoruz ama moral bozmaya da gerek yok her zaman ümit vardır.....:)

Bloodlust dedi ki...

Sevgili üstat happyowlum mutlu baykuşum. Bu yazdıklarımın umudu kesmek ile uzaktan yakından bir alakası yok. Daha önce yazdığım uzun post ile ilgilide isyan etmişsin, patlamışsın gibi düşük seviyeli yorumlar gelmişti. Yazılarımda aslında bir isyan,serzeniş,bıçağın kemiğe dayanması gibi anlamlar yok.Kızlarla ilgili olanlarda özellikle.Bazı arkadaşlarımız realizmi isyan,serzeniş sanabiliyor.Sende yazılarımı umutsuzluk saydın üzdün beni:) Neyse şaka bir yana. Kızlar araç değilde amaç olsalardı gerçekten umutsuzluğa düşebilirdim.İlk önce bunu anlayabilirsek zaten geriye sorun kalmıyor. O yüzden dediğim gibi ışığı kapatınca hepsi aynı.

Unknown dedi ki...

Merhaba beyler,
beyler diyorum çünkü yukarıda yazılanlarınızın tamamından cinsiyetiniz açık ve net ortada kusuruma bakmazsınız umarım.neyse baksanızda nasıl olsa ışığı kapatınca hepimiz aynıyız ve o sürecin dışında pek bizimle görüşmenize gerek yok:) sayın happyowlun gerçekten bu işe kafa yorup bunu bilimsel olarak kanıtlamaya, anlamaya çalıştığın için takdir ediyorum seni. Emeğine sağlık diyorum. Ama merak etme derim ben sana bir yerlerde gerçekten eli yüzü düzgün, okumuş, kültürlü, güzel, eğlenmesini bilen hatunlar var. Hatta daha fazlası da var ama sanırım siz göremiyorsunuz veya yanlış yerlerde arıyorsunuz arkadaşlar. Bugüne kadar karşınıza hayat böyle hatunları çıkarmadıysa bir düşünün derim. Neden acaba? Hak etmediğinizden? Hak etseniz bile, acımadan onları da harcayacağınızdan? Göremediğinizden? Ya da herşey çok iyi gitse de mutlu olamayacağınızdan? Hep daha fazlası arayışında olacağınızdan?
Belki bu kadar haksızlık etmekte doğru değil sizlere hala şansınız vardır. Bir kere daha bakın çevrenize gerçekten kaybettiğiniz birşeyi arar gibi bakın ama. Özlemle bakın. Eminim aradığınız hatunla (-lar ekini bilerek kaldırıyorum ki hayatınız boyunca bir kişiye bağlı olmayı en azından bu metni okurken bir kere olsun sorgulayın, doğanıza ters biliyorum ama bir kere,lütfen:) bir gün, bir yerde karşılaşacaksınız. En azından ben sizin için şans diliyorum.

Yazdıklarımı buraya kadar okuduysan sayın arkadaşım, aklında sen onlardan biri misin sorusu belki canlanmıştır? Belki evet, belki hayır... Kim bilebilir ki?Koca ülkedeki 449758'de 1 ihtimal...

Silentmoon dedi ki...

Merhabalar,

Sanırsam sizde bir bayansınız :),

Ben kendi adıma cevap vermek istedim.
Biraz geç olsada bir hanımefendiden cevap gelmesi hoş oldu...
Konuya dönersek, açıkçası ben çoktan vazgeçtim böyle bir bayan aramayı ve ne yazıkki böyle bir bayan olduğuna inanmıyorum artık. Hiçbirimizin söyledğiniz gibi çok bir beklentisi yok hiçbir zamanda olmadı... belki beklentilerimizi yüksek tutsak daha hızlı bile bulabilirdik. Niye derseniz türkiyedeki bayan nüfusunun çoğunluğunda etki tepki sorunu var. Zaten zor olan bayanlarla tanışma işi bizim ülkemizde imkansız hale geliyor. Ne zaman ortamda hoş bir bayanla karşılaşsanız en ufak bir iltifat ve tanışma çalışmasında hemen sarkıyo muamelesi görüyorsunuz ve bir daha suratınıza bakmıyor kendini bir kademe yükselmiş hissediyor gibi geliyor bana. Beklentilerimiz yüksek olsa muhtemelen hiç sıkılmadan denemeye devam ederdik ama ben kendi adıma rahatsız etmeyeyim diye geri çekiliyorum. Tanışma çalışması tabiki bir nevi sarkmadır ama sevgili olmak veya arkadaş olma adına yapılan bir hamledir. Bugüne kadar bizim aramızda sonradan dahil olan hatunlar bizden kaçarak uzaklaşmadı... bir şekilde muhabbete geri dönmek bile istedi... Ama ne hikmetse sevgili olacak bir hatun bulamadık... :)
Neyse çok dağıtmadan konuyu, yukarıdaki kritirler de bir hatun karşıma çıkarsa ne ala çıkmazsa da yapacak bir şey yok aramıyorum artık...

Fücur dedi ki...

Kadın -erkek ilişkileri konusundaki yegane felsefemi tekrar tekrar söylüyorum. Yaşanılanacak, sevilecek ve geçinilecek insan aramak boşunadır. Çünkü insanları sevginizle, saygınızla, duruşunuzla ve hayat görüşlerinizle kısacası tüm kişiliğinizle siz o sıfatlara sokarsınız. Dolayısıyla "tüm kadınlar şöyledir", Türkiye kızları öyledir" "Osmanlı hatunları" böyledir veya "Orta asya avratları budur" gibi görüşlerin tümü yersizdir.

Emek ile sevgi ile iyi niyet ve sabır ile insan kendini mutlu etmeye çabalamalı (kadın ve erkek herikiside) mantıksız ve pes etmeye yönelik kendi acizliğini betimleyici genellemelerden ( misal : ışığı kapatın sevişin ) kaçınılmalıdır. Öyledirki bu boşvermişlik ve kendini yetersiz görme hissiyatı hayatın diğer evrelerinde kötü bir koca, kötü bir baba olmanıza yol açmakla kalmaz tüm özgüveninizi de tüketir.

Unutmayınız ki er kişi koruyucu ve dişi kişi fedakar ve yapıcı yaratılışlıdır insan muhteviyatında. İlişki profesörü veya istatistikçi olmak değil duyarlı ve mantıklı bir kişi olmak ömür boyu insanlarla geçinebilmeyi sağlar. Evet fücur bir erkektir... sevgiler.

happy owl ironic dedi ki...

eee o zaman yazı sahibi olarak bende bi yorum atayım. öncelikle eğlenceli bir yazı olmuş, baya eğlendim okurken. Sevgili cny sen onlardan birimisin değilmisin bilmiyorum çünkü seni tanımıyorum ancak söylediklerinde haklısın. bu hatunlar bi yerlerde o kesin ve biz yalnış yerlere bakıyoruz o da kesin (;> bu durumda bizi aydınlatırsan sevinirim. bu 449758 hatun nereye takılır ?
DipNot; attığım bir yazıya böyle büyük ilgi göstermeniz dolayısıyla teşekkür etmek istiyorum. Sevgiler Saygılar.

Unknown dedi ki...

Merhaba beyler tekrar:),

Evet konu hakkında biraz geç yanıt geldiğinin farkındayım ama ilgi ile cevapladığınız için bende teşekkür ederim. Kendi adıma, hemcinslerim adına yorum, belki bir nevi savunma ihtiyacı hissettim dün yazılarınızı okurken.

Sırası ile yazıklarınız yorumlayacak olursam,

Silentmoon...

Evet, bir kadınım (ben bunu daha uygun buluyorum erkek, karışılığı da kadın olmalı). Söylediklerinizde haklısınız aslında, ne yazık ki ilgi çoğu zaman ters tepkiye neden olabiliyor hemcinslerimde. Ama bunu ben yetiştirilme tarzı ile ilgili olduğu kanaatindeyim. Biraz Freudcu bir yaklaşım olacak belki ama büyürken babasından az ilgi gören (ne yazık ki ülkemizde hala böyle bir gerçek var) bir kız çocuğu büyüdüğünde etrafındaki erkeklerin ona göstermiş olduğu ilgi karşısında ne yapacağını kestirememekte.Hatalı hamleler yapmakta. Veya başka bir ihtimal daha önce başka bir erkek tarafından yara almış bir kadın bir sonraki girişiminde savunma kalkanlarını indirmekte uzun süre direnmekte ve bu sizler tarafından kendini beğenmişlik, bir üst seviye olarak algılanabilir. Aslında önemli olan nasıl yaklaşıldığı belki avına yaklaşan bir aslan gib değilde, elindeki kelebeği kaçırmamak için hassasiyetle tutan bir bilim adamı tarzı hiç fena olmazdı sanırım. Ama yinede her olay kendi içinde değerlendirilmeli. Yazdıklarınızdan kendi adıma şunu söylemeliyim ki hiç biriniz ilk cümleden sonra kaçılması gereken erkek sınıfına girmiyorsunuz.En azından içinde olduğunuz durumu sorgulayış tarzınız ile oturup konuşulacak, arkadaş olunabilecek, zaman geçirip paylaşabilecek insanlar olduğunuz izlenimini yaratıyorsunuz.
Umarım aradığınız ya da artık aramadığınız kişi karşınıza çıkar...

Fucür...

Kesinlikle genelleme yapmak doğru değil. Her insan bir yeni kitaptır, ben bu tanımlamamı seviyorum. Dışardan bakıldığında hepimizin bir kapağı var, arkasında anlatılan kısa bir tanım. Ama hepimizin içinde farklı hikayeler mevcut, anlatım dilimiz birbirmizden farklı, kimimiz kısa, net, anlaşılması kolayken, kimimiz daha uzun, karmaşık, daha zoruz. Önemli olan emek, sevgi, iyi niyet.... Kesinlikle öyle birbirine şans tanımak, sonuçta hiç kimse mutsuz olmak istemez. İlişkiler bu yüzden başlamaz aslında. Ama nedense ilk günlerden sonra hayatını birbirine zindan eder insanlar. Kendi felsefem bu güne kadar insan birbirinin hayatını kolaylaştırmıyorsa, güzelleştirmiyorsa birbirinin hayatında kalmak için çokda fazla zorlamamalı şeklinde oldu.

Mantık aslında bir ilişkide kaybedilmemesi gereken yegane olgulardan biri ama ilişkilerde ne yazık ki pek kalmıyor. Dengeyi kuramıyoruz. Aslında gözlerimizi kapatmsak, gözlemleyip birbirimizi dinlesek hem kendimiz için hemde yanımızdaki insan için hayat daha güzel olacak ama....

Doğru insanı bulmanız ümidiyle...

Ve son olarak sayın yazar, happy owl ironic...

Söylediklerimde haklı bulunduğum için teşekkür ederim:)Anlaşılmak güzel... Ben onlardan birimiyim haklısınız tanımadan bilmeniz mümkün değil... İzmir ve Ankara üzerine tahminlerde bulunmuşsunuz, üniversite döneminde Ankara'da bulunan biri olarak bildiğinizden farklı yerler söyleyeceğimi sanmıyorum. Kızılay, Bahçeli, Tunalı üçgeninde birçok yerde karşınıza çıkması mümkün. Şimdi şu cafeye bu bara bakın desem reklam kokucak:) Saydığınız kriterlerde arkadaşlarım var desem o da olmayacak:)

Şuan Antalya'da yaşıyorum burda da var desem şehir değiştirmenize neden olmayalım:)

İşin şakası bir tarafa, doğal ortamlarındalar. Hayatın içinde tutunmaya, ayakta kalmaya, çalışmaya, kazanmaya, başarılı olmaya, kabul görmeye çalışıyorlar aslında. Bu ülkenin onlara sunmuş olduğu olanakların yanında, yarattığı sıkıntılarla baş etmeye çalışıyorlar bir taraftan. Bazen bu yüzden de sizlere haksızlık ediyor olabilirler...

Keyifli yazınız için bende kendi adıma teşekkür ederim...

happy owl ironic dedi ki...

Aşırı kibarlaşmışız karşılıklı onu farkettim şimdi. hehe bi an için toplu olarak antalyaya göç ettiğimizi düşündüm de antalya için kötü olurdu herhalde genede piyangodan para tutturunca güneyde bi sahil kasabasında bi bar açıp orda erken emeklilik planlarımız var. ama korkmana gerekyok. Antalya kadar merkezi bi yer düşünmüyoruz, yani taşınmak zorunda değilsin. (;> umarım bundan sonrada bloğumuzdaki dier yazılara attığın yorumlarını görebiliriz.

Farmerfam dedi ki...

Vay vay vay 2 sene sonra yeniden hortlayan bu yazının görüyorum ki hala bir çok değeri kaybolmamış netekim bayramda sevgili Happyowl umuzun beraber gözlem yaptığı Sevgili Erdal'ımızın artık bu grupta olmağı göz önüne alınabilir.
Ve bu yazı atıldığı vakitlerde benim nişanlılık işleri ile uğraşıyor olmam ve şu an bekar olmam bize göre en azından bana göre hatunların hala bulunamaları demektir diye düşünmekteyim. :D

Ayrıca değerli araştırman için sana da tekrar teşekkür ederiz HappyOwl.
Herzamanki karamsarımız Silentmoon a ve tabiki sevgili erkek fücur a da tesekkür ederim. 3 seneden fazla oldu bu bloğu beraber oluşturalı ve neredeyse 8-9 sene oldu bu dostlukları oluşturalı, her şeye rağmen hep beraber hep dost kalabildiğimiz için hepinize teşekkür ederim tabi :D
Anılarım canlandı yahu :D
Ve son olarak..Değerli dostumuz ve umarım gelecekti yazarlarımızdan biri olan "cny" a teşekkür ederiz.