25 Nisan 2008 Cuma

Çanlar Kimin Için Çalıyor

Çanlar kimin için çalıyor, Ernest Hemmingway’in klasiklerinden bir tanesi. Kitap, Ispanya iç savaşından ufak bir kesiti anlatıyor. O kadar ufak bir kesiti o kadar etkileyici bir şekilde anlatıyor ki taş olsanız ilginizi çeker. O kadar ufak bir kesit ki anı yaşamanın ne kadar önemli olduğunu üstüne basa basa anlatıyor bir nevi. Hayatımızdaki pek çok şeyi gereksiz yere kafamıza takıyoruz, hayatımız için planlar yapıyoruz. Ama anın önemini, o dakika yaptığımız hareketlerimizin belkide bir kaç dakika sonra şansımız olmayacağına farkına varamadan yaşadığımız bir toplum kültürü, düzeni içinde olduğumuzun farkına varamıyoruz. Çok kısa bir zamanda, hayatımıza ne kadar çok tecrübeyi sığdırabileceğimizin farkında değiliz. Hemingway’in kitabı işte bu noktada da devreye giriyor. Çanlar kimin için çalıyor adlı kitap bize bu açıdan bakmayı öğretiyor, belki öğretmese bile altını çizerek anlatıyor. Bakış açımızı genişletip, hayata farklı bir pencereden bakabilmemizi sağlayan bir kitap.

Hemingway’in edebiyat anlayışı ve betimlemeleri kitaba ayrı bir renk, bir hava katmış; öyle bir hava katmış ki kitabı okurken cümlelerden bile zevk alıyor insan. Tavsiye edilesi, okunası bir kitap.

1 yorum:

Bloodlust dedi ki...

Okumayı çok istediğim, sürekli aklımda olan fakat abidik gubidik fantastik kitaplar okumaktan bir türlü vakit ayıramadığım bir kitap. Deserthawka hatırlattığı için teşekkür ederim. Elimdeki Hurin'in Çocuklarını bitirir bitirmez ilk bu kitabı alıp okuyacağım. İspanya İç Savaşı için kitap değilde başka tür bir eserde ben tavsiye edeyim. Pablo Picasso'nun Guernica isimli tablosunu internetten aratıp bulun bakın. Bu duvar resmi, 7,82 m eninde ve 3,35m yüksekliğindedir. Picasso'nun en ünlü üç yapıtından biridir.

Saygılarımla