19 Temmuz 2008 Cumartesi

Gitar tarihinde unutulmaz anlar


Durağan blogumuza yine müzik ile ilgili yazılarla devam edelim, biraz canlandıralım istedim. Yaz ayları nedeni ile gerek tatile giden gerekse işleri yoğunluğu ile yazılarını yazamayan arkadaşlarımıza belki okurlar diye ilginç bulduğum bir yazıdan kupleler bükleler bürkümler aktaracağımdır.

Müzik tarihinin şüphesiz en popüler ikinci aleti gitardır ( birincisi piano, uğraşmayın dünya çapında anketi var ). Guitar and bass magazine diye bir popüler dergi gitar tarihinde en unutulmaz anları 100 Greatest Moments in Guitar History adlı yazı dizisinde toplamış. Kasım 2007 tarihli bu yazıdan bazı alıntılar yaparak ne kadar değişik fakat doğru cümleler kullandıklarına dikkatinizi çekeceğim şimdi. Başlıyoruz ;

100 numara - Sex Pistols play the 100 Club : Tarihin en popüler punk grubunun bu önemli anını gitar magazini 100 numaradan bu başlıkla aktarıyor.

97 numara - John McMaughlin plays guitar on Miles Davis' In A Silent Way : 1969 tarihinde daha bebe sayılsa da Mahavishnu Orchestra ve Santana gibi gruplarda öncülük yapmış John amcanın böylesine önemli bir caz müzisyeninin ünlü bir şarkısında gitar çalması gerçek bir kilometre taşıdır.

93 numara - Neil Young demonstrates the power of the one-note solo : Buna gülüyorum sadece :) süper bi tanım

89 numara - Nirvana release Nevermind : ığkaşenküu=eaphçüuea=mk diyorum

79 numara - Django Reinhardt reaches for the clouds : Gerçekten tarihin en trajik ve muhteşem gitaristlerinden biri olan Django 1953 yılında öldü. Bilmeyenler için ek bilgi olarak verelim, Django fransız bir ailenin çingene bir elemanı olarak keman çalmaya başlar ve ailesine para kazandırmaya çalışır. Talihsiz bir şekilde yaşadıkları karavanın alev alması sonucu sol elinin parmakları yanar ve kemanı bırakmak zorunda kalır. Fakat gitar çalmaya başlayan genç Django 20li yaşlarına gelmeden üç parmak ile en hızlı gitar çalan insanlardan biri haline dönüşür ve efsaneleşir.

80 numara - Nick Drake records his final albüm Pink Moon in just two days : Daha öncede kendisinden bahsettiğimiz ve Levent arkadaşımıza benzediğini iddia ettiğim sanatçı yaptığı en iyi işi iki günde yapmıştır burda da gözüktüğü üzere.

75 numara - Dylan goes electric : Buna sadece ahahahhaha :) diye gülüyorum. Çok yerinde ve doğru bir cümle olmuş gitar tarihi için. Bob Dylan'ın yıllar yıllar süren harmonika ve akustik gitar folk hadisesi yerini elektrik gitara bırakmıştır.

73 numara - Pink Floyd spearhead British psychedelia : Tabikide bunun üzerine yorum yapılamaz. 1966 da UFO club, sahnedeki değişik grup ile Syd Barret adlı gencin zipposunu slide gitar olarak müzik yaptığına şahit olmuştur ve gerisi malumdur.

71 numara - Metallica brings thrash to the masses : Mutlaka Dave Mustaine'in büyük katkısı vardır bu cümlede. Kill Em All dan sonra heavy metal piyasası artık eskisi gibi değildir.

65 numara - That's All Right Mama hits the wax : 5 temmuz 1954de Sun stüdyolarından içeri giren genç bu şarkıyı annesi için seslendirmiş ve rock tarihi yeni bir Kral kazanmıştır . Elvis Presley.

62 numara - The Beatles shake up he music world

60 numara - Robert Johnson sell his soul at the crossroads : Gülünç bir başlık olmasına rağmen gerçektir :) Viskiden zehirlenerek ölen dünyanın en ünlü blues gitaristini alkolle anıyoruz

57 numara - Blackmore writes the main riff to Smoke on the Water : dünyanın en bilindik rock melodisi diye tabir edebileceğimiz bu basit nota dizilimi icat edildi ve Deep Purple yoluna devam etti. Ve tabi Richie'de. Ve tabi güzel karısı da :)

40 numara - T-Bone Walker sets the standard for the blues guitar solo : Buna diyecek bir lafım yok ustanın önünde saygıyla eğiliyorum. Büyük ustayı cennete uzanan elimizle selamlıyoruz :)

37 numara - Brian May and his father build the famous red special guitar : Efsanevi Queen grubu gitaristi Brian May ve elektrik mühendisi babası 1963 yılında el yapımı bir gitar yapmak için el ele verirler. Ve astrofizikçi Brian bundan on sene sonra Queen adlı albümü kaydetmek için okuduğu bölümü bırakır.

36 numara - Keith Richards invents the best riff ever : Yazı dizisini okurken en çok güldüğüm an buydu :) Gerçekten çok iddialı bir laf. Çünkü binlerce insana bu soru sorulsa onlarca farklı gitar melodisinden bahsederler mutlaka. Fakat gitar tarihinde öyle bir an varki çoğunluğun katıldığı ve rededemediği. O da Keith Richards'ın Rolling Stones'a kazandırdığı açık sol (Open G) akorundan Jumping Jack Flash melodisidir.

34 numara - The Shadows release Apache : Aslına bakılırsa kovboy filmi denince akla gelen iki melodi vardır. İlki Ennio Morricone'nin The Good Bad and Ugly'si ikincisi ise Hank Marvin'in Apache'si. Öyleki hani ustaların ustası tabiri hafif kaçmaz. Çünkü Richie Blackmore bu şarkıyı tekrar yorumlayarak heyecanını dile getirmiştir :)

33 numara - Marshall makes its first 100 W amp : 1965'e kadar insanlar sesten rahatsız olmuyormuş demekki diye düşünsek yanlış mı olur acaba :)

31 numara - Muddy Waters plays an electric guitar : Gitar tarihinde gitarist olmayan meşhur birinin gitar çalması hakkında bir isim söylenecekse bu tabiki Bono değil Muddy Waters olmalıdır :)

28 numara - Eric Clapton and Duane Allman bust out Layla : Hakkatende önemli bir olaydır bencede !

25 numara - Jimi Hendrix closes Woodstock : Dünyanın kırk sene sonra bile en çok konuşulan müzik festivali, 60 bin kişinin katılımıyla 15 ağustos 1969 tarihleri arasında başlamış fakat cumartesi günü çitleri zorlayan ve sahalara akın eden tam 450 bin kişinin katılımı ile son bulmuştur.

23 numara - Surfing with the Alien ushers in a new breed of guitar players : Ah clubber olmayacaktın aaah :)

21 numara - Big Jim Sullivan introduces us to the wah wah pedal : Büyük olaydır önemli bir andır :)

19 numara - Chuck Berry puts rhythm into the blues : Feci bir iddiadır ama doğrudur. Bir müzik türüne ritm koymak ve onu değiştirmek ve öyle anılmak farklı bir durumdur ama bu müzik türü blues olunca ve rock n roll gibi bişey icat ettiyseniz ya Back to the Future filminde yaşıyosunuzdur, ya da isminiz Chuck Berry'dir.

18 numara - Stevie Ray Vaughan end Double Trouble breathe new life into the blues with Texas Flood : David Bowie Stevie üç günlüğüne stüdyoda bu albümü kaydederken telefon eder ve Stevie'nin turnesine katılmasını ister. Değişik bir olay tabi

17 numara - The first Fender stratocaster finally arrives in the UK. Sanırım ilk Hank Marvin'in eline geçmiş :) öyle diyorlar.

13 numara - The "Frying pan" becomes the world's first electric guitar : 1920lerde Adolph Rickenbacher metal ve plastik parçalar üreten bir şirkete sahipti. Birgün bir hayatını değiştirecek bir teklif ile phonographlar ve pickup prototipleri üzerinde çalışmaya başlar. Uzun bir vakitten sonra 1932de ilk elektrik gitarı icad eder.

12 numara - Peter Green accidentally flips the neck pickup on his 59 Gibson Les Paul : Bu tesadüfi olay ingiliz blues tarihinin çehresini değiştirir ve Peter Green harika şarkılara imza atar. Green Manalishi, oh Well ve benzeri şarkılarda bu değiştirilmiş tona rastlamak mümkündür. Peter Green bu işi 1972de yapmasından sonra olay önemsiz birşey gibi gelir dünyaya fakat olayı deneme sırası Gary Moore'un ellerine geçmesiyle hiç te önemsiz birşey olmadığını herkes anlar.

11 numara - Jimi Hendrix shakes up London with Are You Experienced : Jimi'nin müthiş albümü İngiltere listelerinde Beatles'ın Sgt. Pepper'ından sonra ikinci sıraya yerleşir.

9 numara - Black Sabbath invent heavy metal : Bu cümleyi sindiremeyen varsa artık kalksın gitsin bu camiadan arkadaşım :) "... ve tanrı kadını yarattı" cümlesinden sonra en mantıklı cümlelerden biridir kanımca :) Şaka bir yana, bu olayı açıklamak gerekirse Tony Iommi'nin yanlışlıkla iki parmak ucunu perde basarken kaldırması sonucu oluşan bu garip ton dünyaya yeni bir müzik türü hediye etti. Heavy Metal gerçektende belkide tüm genç rocker insanların başladığı noktadır. E, oktavın devamı E ve Bb notasına inilmesi tıpkı Black Sabbath şarkısında olduğu gibi dünyadaki metal gruplarına çehre kazandırmıştır. bu olay 9 numaradan daha yüksek bir yeri hakediyor bence.

8 numara - Gibson launches its humbucker : 1955 yılında Gibson mühendisi Seth Lover ilk hum etmeyen ( ne demekse :)) manyetiği üretti.

7 numara - Led Zeppelin IV is released : Evet gerçektende bu listeye bir albümün girmesi çok zordu. Ama adamlar seçmiş. Gerçekten bir albüm seçmek gerekseydi herhalde bunu seçerdim bende. Yoksa Jimmy Paige'in japon suratına bir daha nasıl bakardık :)

6 numara - Jim Marshall enters the amplifier business : Yeterince açık bir ifade galiba. Hani Jim Marshall kim lan demeye bile gerek kalmıyor :) Adam zaten davul öğretmeniymiş ama mühendislik yeteneğini de kullanarak bi dükkan açmış ve davul ekipmanları dışında amfilerde yapmaya başlamış. Dükkanına ilk gelen gençler arasında Pete Townshend de varmış (The Who gitaristi)

5 numara - Fender release the Stratocaster : Belkide bana bıraksanız bir numaraya koyardım ama dergi bunun önüne dört daha önemli olay bulmayı başarmış. 1954 senesinde bu aletin çıkışından sonra hiçbirşey eskisi gibi olmadı. Mr. David Gilmour bu aletin 00000000001 seri numaralısına sahiptir bildiğimiz kadarıyla. Startocaster'ın 50. yıl kutlamalarında da çalmıştır onu görmüşüzdür

4 numara - Eric Clapton becomes a true Blues Breaker : Evet, "Clapton is God" bizim için yabancı bir laf değil. Fakat John Mayall ki BB King tabiriyle ingiltereye blues'u getiren adam grubuna Eric Clapton'ı dahil etmeye karar verdikten sonra blues rock farklı bir yöne doğru savruldu ve hala orada.

3 numara - Gibson introduces the Les Paul : Vazgeçtim kararımı değiştiriyorum Strat değil bunu koyardım bir numaraya. Eğer dünyada aşık olunacak bir cansız obje varsa o da budur kanımca ! iddialı laftır dikkate alın :) Les Paul acaba neler hissediyordur adının gitaristliğinden çok bir gitara verilen ad ile anılmasından dolayı.

2 numara - Jimi Hendrix sets fire to his guitar : uzunca bir hikayesi var ama kısaca söyleyelimki ; sahnede Jiminin gitara her türlü davranması ve çalmasından sonra yapılabilecek başka birşey kalmamıştı.

Bayanlar baylar ve gitar tarihinin en önemli anı : Leo Fender'ın Broadcaster'ı sunuşu (1950)


1 numara - Leo Fender introduces the Broadcaster : Evet geldik sona, tamam stratocaster veya telecaster bizler için daha müthiş fakat Leo 1950de gitarların babasını üretirken daha onları düşünmemişti bile.

Evet bu güzel yazı dizisinden bazı yerleri sizlerle paylaştık bu gece de. Bazılarınız dışarda eğleniyor ve müzik dinliyor. %90 gitar dinliyorsunuz :) ve eve gelince bunu okuyarak bu muhteşem aletin tarihde nelere sebep olduğuna bir baktınız. Artık daha dikkatli dinleyin bu enstrümanı ! :) esen kalın, müzikle kalın !

Not : Rock tarihi yazı dizimize de devam edeceğizdir sevgili arkadaşlar. Ayrıca şu listenin kıyısına köşesine kimse şöyle birşeyler eklememiş enteresan : And Yngwie plays the fastest guitar riff ever :) veya Chuck berry invent the rock music :)

4 yorum:

figment dedi ki...

Gerçekten çok keyifle okudum ve bilgilendim :) 100 ün hepsine bakmak lazım..

Acaba 101, 1001 veya 10001 numara da "Derleme Ekibi Sonunda Grubunu Kurdu" gibi bişey olabilir mi ?? :))))))))

Fücur dedi ki...

100 maddenin tümünü yazmak oldukça uzun olur diye atladım. Bir de aradaki maddeler genelde elektronik aletlerin icadı ile ilgili işte hammond yok vox şu amfiyi çıkardı falan gibi. Benim ilgimi biraz şarkılar ve gitarlar çekti :) ama keyifli bir yazı oldu. İsteyenlere Atıl upload etsin derginin pdfini.

Derleme ekibinin grup kurması yine kışa kaldı sanırım :) hoş blues rock oluşumumuz halen bir davulcu eksikliğinde ama ümitliyim.

Silentmoon dedi ki...

ben bas çalmayı öğrenmek istiyordum ama madem davulcu eksik onu çalalım bari :D

Fücur dedi ki...

doktor, ekmeğime taş koyma :) davul öğren.

Arkadaşlar bir de bu başlık altında benim not bölümünde yazdığım gibi gitar tarihi için önemli birşey hatırlıyorsanız yazıverin gari :) Misal benim aklıma Erkin Koray'ın komalı stratocaster yaptırması geldi Fender'a. Ayrıca Orhan Gencebay'ın elektrosazı icadı misal... bunlarda ülkemizden gitar tarihine inciler. Dün bir sohbetten alıntı olarak Erkan Oğur'un gitarının perdelerini sökmesi olayı da türk ve dünya müziğine büyük fayda sağlamıştır kanımca. Devamını sizden bekliyorum