5 Temmuz 2008 Cumartesi

Rock müziği Tarihi-2 ( 1961-1967 )

Sevgili arkadaşlar, rock müziği tarihi yazıma devam ediyorum. Son olarak 60lı yıllara gelmiştik ve Atlantic records R&B devi olarak dünyayı sarsmıştı ve ilk kez 50lerden bu yana "Rock N Roll" terimi kullanılmıştı. Chuck Berry ve bazı zenci blues müzisyenleri Rock müziğinin temellerini atmışlardı. Artık sahneye ingilizlerin çıkma vakti gelmişti ve 60larda Beatles, Rolling Stones, Who, Led Zeppelin gibi gruplar çıkacaktı. 500. yazıya ulaştığımız blogumuzda okuyalım öğrenelim...

1961 - The Marvelettes grubunun söylediği ve şimdiye kadar çok ünlü gruplarca yorumlanan Please Mr. Postman şarkısı yayımlandı. Aynı yıl hepimizin bildiği Stand By Me şarkısı Ben E. King tarafından piyasaya sunuldu.

1962 - Fender Reverb Ampflikatör piyasa sürüldü.

1963 - James Brown'ın Live At The Apollo albümü Amerikanın en çok satan R&B albümleri listesinde ilk beşe girmeyi başardı.

1963 - Beatles adlı bir grup (kim acaba bunlar :)) bazı Amerikan plak şirketleriyle görüşüp onları ikna etmeye çalıştı fakat başarılı olamadılar.

1964 - On sene sonra Rock N Roll ilk hitini verdi ve I Wanna hold your hand Amerikan Pop listelerinden en üste yerleşti. Parçayı yorumlayan grup ise ilk kez kendini gösterme şansını buldu . Ve sahneye The Beatles çıkmış oldu

1964 - Beatles ile birlikte İngilterede çıkan The Beach Boys, The Four Seasons gibi gruplar ilk kez The British Invasion tamlamasının telaffuz edilmesine neden oldular. Ve bundan sonra günümüze kadar Amerikalılar asla Rock N Roll'a hakim olamadı.

1964 - İlk kez bayan vokal hiti olan Don't make me over Dianne Warwick tarafından yorumlandı. Aynı yıl Sam Cooke soul müziğin büyük yıldızı, otel odasında bir kadın tarafından öldürüldü.

1964 - Bob Dylan şarkısından etkilenen bir grup dünyayı sarsmak üzere ilk albümlerini iddialı bir isimle çıkardılar : "England newest hitmakers : The Rolling Stones"

1965 - Bob Dylan Newport Folk Festivalinde sahneye çıktı.

1965 - The Byrds belkide Bob Dylan'ı meşhur yapan şarkı Mr. Tambourine Man'i söyledi.

1965 - Bluesrock terimi kullanılmaya başlanmasıyla beraber The Yardbirds, The Who, The Pretty Things ve Paul Butterfield Blues band gibi önemli gruplar rock müziğinde sahneye çıktı. Bunlardan en önemlisi kanımca Yardbirds. Çünkü bu gruptan ayrılan müzisyenler arasında Jimmy Paige, Eric Clapton, Jeff Beck gibi meşhur adamlar 70li yıllarda rock müziğine blues'u en iyi şekilde entegre etmişlerdir.

1965 - The Beatles ve Elvis Presley, Elvis'in Los Angeles'taki evinde ilk kez biraraya geldiler. Ve John Lennon Elvis'e artık neden rock n roll hitleri yapmadığını sordu.

1965 - Rock N Roll terimini ilk kullanan adam olan Alan Freed 44 yaşında alkoliklikten öldü.

1966 - Beatles'ın Rubber Soul albümündeki karmaşıklık rock müziğine yeni sınırlar getirdi ve Beach Boys meşhuuuur The Pet Sound'u yayımladı.

1966 - Bob Dylan klasiği Blonde On Blonde yayımlandı.

1966 - Dünyada rock müziğin artık değişik bir formu daha vardı : Psychedelic Rock

1967 - Jefferson Airplane, Grateful Dead gibi gruplar bu forma öncülük edip sahneye çıktılar.

1967 - Monterey ilk rock festivaline ev sahipliği yaptı ve California, Otis Redding , The Who ve de henüz çözemedikleri garip grup The Jimi Hendrix Experience ile tanıştı.

1967 - Aretha Franklin kendisine rock tarihinin en bilindik kadını olma ünvanını getiren soul albümler yapmaya başladı.

1967 - Otis Redding en büyük hiti Dock Of The Bay'i kaydettikten üç gün sonra uçak kazasında öldü

ve efsanevi dünyayı sarsan, sadece rock müzik tarihini değil siyasi ekonomik ve sosyokültürel alandada bir çok değişm yaşanan 1968 yılı ! bir sonraki yazıda 1968 yılından başlayarak rock müzik tarihinde neler olduğunu göreceğiz. Esen kalın.

7 yorum:

Silentmoon dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel bir yazı dizisi olmaya devam ediyor...devamını sabrısızlıkla bekliyorum.



Not:Yaz aylarının mahmurluğu nedeni ile ve herkesin tatil havasına girmesi sebebi ile derleme biraz hareketsizleşti sanırsam...:)

Fücur dedi ki...

Teşekkürler dostum, vakit buldukça devam edeceğim yazı dizisine... Rock müzik tarihinde eğer bildiğiniz dönüm noktaları var ise bu yazının altında paylaşabiliriz.

figment dedi ki...

bu yazı dizisi gerçekten çok başarılı oluyor valla tebrikler.. 68 ve sonrasını merakla bekliyorum

deserthawk dedi ki...

vay tarihte yolculuğa hoşgeldik o zaman günümüze kadar gelicen galiba bekliyoruz bakalım fücur

happy owl ironic dedi ki...

süper bir yazı ama elvis ne cevap vermiş ?!? meraklandım. biliyormuyuz yada araştıra biliyormuyuz?

Fücur dedi ki...

Kral ne demiş bilmiyorum ama şöyle bi bilgim var. Tom Jones Elvis'in yakın arkadaşı ve onu Las Vegasta sahneye çıkmaya ikna eden adamdır ayrıca. 60ların sonuna doğru John Lennon'ın sorduğu soruyu Tom Jones da sormuştur Elvis'e ve aldığı cevap şaşırtıcı değildir. "Artık devir Rock N Roll devri değil Tom, Beatles ve Stones gibi güçlü gruplar var ve kızlar onlara çıldırıyorlar, sanırım biz yaşlandık". Buna istinaden Tom Jones Elvis'e yaşlanmadıklarını 70lerin daha parlak geçeceğini söyler ve Las Vegas'ta bir otelle anlaşma imzalamasını sağlar. Hayli şişmanlamış olan Elvis Presley bu semtte neredeyse hergün sahneye çıkar ve Viva Las Vegas gibi Vegas temalı şarkıları o yıllarda bizlere armağan eder.

atil dedi ki...

yazı dizini severek takip ediyoruz ve devamını kısa sürede bekliyoruz :D