10 Ağustos 2009 Pazartesi

Piano Pasha Erdoğan Çaplı


Arkadaşlar, "müzik evrenseldir" cümlesinin kanımca tam karşılığını yıllar önce Amerika kıtasına bir Türk'ün götürmesi oldukça ilgimi çekti. Bunca yıl neden bu cevherleri hiç dinlemedim veya merhum Kerim Çaplı'nın babası olduğunu neden bilmiyordum acaba ?

Erdoğan Çaplı , amerikalıların değimi ile Piano Pasha Türkiyemizin yetiştirdiği önemli müzisyenlerden biridir. Türk ezgilerini 1955de yerleştiği New yorkda başarıyla icra eden Çaplı ayrıca Ankara devlet konservatuvarı yüksek keman bölümü mezunudur. New York'da Türk Haberler Büroları Müzik Müşaviri olarak çalışan Erdoğan Çaplı ayrıca Ankara radyosunda "Daldan dala" isimli program ile kendisine ün yapmıştır. Türk motifleri pianosunda başarıyla icra eden Piano pasha'nın 380 kadar bestesi vardır ve New York'un seçkin barlarında amerikalıları Türk ezgileriyle dans ettirmeyi daha babalarımız bile beşikte iken başarmıştır sevgili arkadaşlar. Aşağıdaki şarkı listesine bakınca zaten şaşkınlığınızı gizleyemeyip merak edeceksinizdir.

Merhum Kerim Çaplı'nın da babası olan Piano pasha iki LP doldurma şansını yakalamıştır. Bunlardan ilki Dot etiketi ile Piano Pasha (1959) diğeri ise Time etiketi ile The Exciting Rhytms of Piano Pasha (1961)'dır. İkisini de bulmak pek kolay değil ama tabi internetin ve mp3ün nimetleri olarak karşımıza çıkıyor. Tabi eğer 33lüklerini bulan olursa aranızdan ona ayrı bir güzellik düşünürüz :)

Son paragrafta kısaca Kerim Çaplı ile ilgili biraz bilgi vereyim. Merhum Kerim Çaplı 2004 yılında aramızdan beyin tümörü sebebiyle ayrılmış olup efsanevi Yavuz Çetin'in de dahil olduğu 90ların Blue Blues Band'de davul çalmıştır. Tabi babasıyla Amerikada yaşarken çok çok daha meşhur olan genç Kerim Monkees kayıtlarında çalmayı başarmıştır. O dönemler Monkees'in ön grubu olarak çıkan ve Monkees'den daha çok beğenilmesi sebebi grup tarafından ön grupluktan atılan gitarist'in arkasında da davul çalmıştır Kerim. Bu gitaristin adı sıkı durun Jimi Hendrix'tir !! Daha fazla bilgi için internetten kısa bir arama yapın Kerim Çaplı hakkında çok daha ilginç bilgiler edineceksinizdir.

Erdoğan Çaplı - Piano Pasha (1959)
http://rapidshare.com/files/112778220/Erdogan__apl__-_Piano_Pasha_MP3-sinbas.rar
01-Karadeniz Havası
02-Aman Avcı
03-Mevlana
04-Süt İçtim
05-Adanalı
06-Eminem
07-Üsküdar
08-Hoş Bilezik
09-Gül Nihal
10-Döktür
11-Kendi sesinden Tanıtım

Erdoğan Çaplı - The Exciting Rhytms of Piano Pasha (1961)
http://rapidshare.com/files/112781324/Erdogan__apl_-The_Exciting_Rhythms_Of_Piano_Pasha_1961-sinbas.rar
01 usküdara giderken
02 theme from exodus
03 granada
04 moon river
05 caravan
06 baubles, bangles and beads
07 up a lazy river
08 pasha's theme
09 misirlou
10 poinciana
11 blues a la turk
12 st. louis blues

5 yorum:

kemal dedi ki...

Değerli Derleme'ci,

Erdoğan Çaplı '48-'49 yıllarında Ankara Ayşe Abla ana okulunda müzik öğretmenimizdi.

Piyano paşa jazz albümünü '60 lı yıllarda dinlemiştim, bir daha bulamadım o LPyi, şimdi bu parçaların adını görünce çok sevindim ama parçaları nasıl bulabilirim ?

Yardımcı olursanız çok sevinirim

Sevgiler

Kemal Gençay
kemalgencay@gmail.com
www.kemalgencay.com

Fücur dedi ki...

Kemal bey,
Erdoğan Çaplı gibi bir dehayı tanımak çocukluğunuz için unutulmaz bir anı olmalı eminim. Malesef kendisine ait 33'lük arşivimde mevcut değil fakat mp3 formatında çeşitli sitelerde bulduğum plaklardan dönüştürülmüş profesyonel olmayan kayıtlar mevcut. Bu kayıtları en kısa zamanda sizin için Derleme'de paylaşacağım. iyi günler dilerim.

Fücur dedi ki...

- Piano Pasha (1959)
- The Exciting Rhytms of Piano Pasha (1961)

albümlerini
http://rapidshare.com/files/438690647/PianoPasha.zip
adresinden elde edebilirsiniz.

kemal dedi ki...

Sonsuz Teşekkürler,

Gerçekten Erdoğan Çaplı çok çok çaplı bir muzisyendi, ana okulunda trompet, keman, piyano, vibrofon, v.b birçok enstruman ile muzik dinletirdir bize,

Hepimiz hayrandık kendisine

soguz dedi ki...

Bu kayıtların bende eskimiş LPleri var... Hala biryerlerde rar dosyaları var mı acaba?