Phoenix mitholojide altın ve kırmızı renkli tüyleri olan bir kuştur. Hayatını tamamladıktan sonra kendini bir kap içerisinde yakar ve küllerinden tekrar doğar. Yeni doğan phoenix de genelde bir önce ki kadar yaşar. Mitholoji deki bazı hikayelerde yeni doğan phoenixin küllerin içinde ki yumurtadan çıktığını anlatır. Mısırların mitholojik karakterleri arasındadır ama aynı zaman da hristiyanların ve müslümanlarında litartürlerinde yerini aldığı söylenir isimleri farklı bir şekilde ifade edilebilir.
Pers mitholojisinde mistik bir kuşu Roustam’ın büyük babasının Alborz dağında açlık ve acı içerisinde bulduğundan bahseder.
Lübnan ve Beyrutun bulunduğu yerdeki eski adıyla Phoenicians diye geçen yerde phoenix’in baş sembolü olduğu söylenir.
2 yorum:
Batıda (eski Yunan Mitolojisinde) Phoenix adıyla bilinen bu kuş, doğu kültürlerinde Anka, sirenk, simurg, zumrud, zumrud-i anka, tugrul, anka-yimugrib, huma kuşu gibi bir çok isme sahiptir. Anka, gerdan demektir. Uzun tüylü, her hayvandan bir iz taşıdığına inanılan bu kuşun yüzünün insana benzediği söylenir.
Tek başınadır ve erkektir, sesinin güzel olduğu da söylenir.
Ömrünün sonunda bahar ağacı dallarından yaptığı yuvasını ateşe vererek kendini yakar ve böylece yeni bir Anka meydana gelir. Yavru Anka kuvvetlenince babasının küllerini Mısır’daki Heliopolis’e götürerek güneş sunağına bırakır. Bazen Anka nin ölmek için Mısır’a geldiği de söylentiler arasındadır.
Bundan sonraki kısmı Phoenix in isimlerini araştırırken öğrendim arkadaşlar.
Araplar arasında Anka hikâyesi semender ile karıştırılmıştır. Semender de bazen kus olarak tasvir edilir. Anka, Hıristiyanlıkta yeniden doğusun sembolü haline gelmiştir, İran efsanesinde Anka’nın yerini Simurg alır. Şeyhname'de Simurgun uzun hikayeleri anlatılır ve tabii Mevlana’nın mesnevi'sinde de geçer fakat Simurg a verilen ilahi vazifelerle birleştirilmiştir
Bu arada Kafdağında yaşadığı düşünülen bu kuşun ömrünün de 500 yıl olarak rivayet edildiğini eklemeyi unutmuşum.
Yorum Gönder