26 Kasım 2008 Çarşamba

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor - 2008

Farkettim ki, uzun zamandır film yazıları yazmıyoruz. Bende bu geleneği vasatın pekte üstünde olmayan mumya filmiyle bozmak istedim. Pek çok devam filminde olduğu gibi uzatmalı filmler kuşağındaki filmlerden olmuş. Hikaye ve o önceki filmlerdeki espri anlayışını bu filmde pek bulamıyoruz. Aslında o yapı var ama düzeyi çok yeterli değil birazda yapmacık durmuş. Efektleri ilk filmlerine göre çok daha başarılı olmuş.

Konusu yıllar önce çin imparatoru olan Han (jet li), pek çok fetihler ve yenilmez ordusuyla dünyaya hükmettikten sonra ölümüde yenmek ister ve ölümsüzlüğü arar. Ve büyücü bir kadının bu konu hakkında bilgisi olduğunu öğrenir, ama bu büyücü kadın öyle bildiğimiz 140’lı yaşlarında değil gayet alımlı ve güzel bir hanımefendidir. Handa bu kadına aşık olur ancak Hanın sağ kolu olan general ve bu kadın bir aşk yaşarlar. Handa bu olayı öğrenince generali idam eder, büyücü kadında; Hanı ve ordusunu lanetler ve taşa dönüştürür. Yıllar sonra mezarın bulunmasıylada olaylar gelişir.

24 Kasım 2008 Pazartesi

Teknolojik Şehir Efsaneleri . . .

- National Geographic dergisi, bilgisayar oyunu piyasasına girmeye hazırlanıyor. Dergi elinde bulunan materyalleri oyun dünyasında değerlendirmeye karar vermiş . . .
Nintendo DS için National Geographic: Panda, Rain Forests” ve “Greencity, Sony den de National Geographic: Africa gibi oyunların adlarını önümüzdeki yıl bol bol duyacağa benziyoruz. . .
- Yünlü Mamut (Woolly Mammoth)' lar tekrar aramıza dönebilir. Geçtiğimiz günlerde buzullarda bulunan ve yünlü mamut a ait olduğu bildiriler bir yün yumğı eski tartışmalara bizi geri çekeceğe benziyor. nesli tükenmiş olan bu hayvanları kopyalayıp geri getirmelimiyiz? yoksa onların nesilleri gayet mantıklı sebepler yüzünden mi tükendi (;> afrikada kıtlık ve açlık varken yeryüzündeki kaynakları tüketecek bir mamut nifusu istiyormuyuz? hehe şaka şaka kontrollü kopyalarız bir iki tane bişicik olmaz. . .
- teknolojik dedikoduların belkide en ilginci patlak verdi. söylenene göre youtube un yasaklanmasının sebebi ttnet in internet alt yapısının aşırı gerilmesiymiş. bunu hafifletmek için youtube u yasaklatmışlar (;>
-Samsung firması 2009 yılında 2566 gb lık SSD hDD leri piyasaya sürecekmiş vede pahalı olacaklarmış (;>

5 Kasım 2008 Çarşamba

5th of November

Guy Fawkes

İngiliz tarihinin en büyük "vatan haini" olarak kabul edilen Fawkes, 1593’te Katolik oldu ve İspanyol ordusunun Hollanda’da bulunan birliğine katıldı. Kısa zamanda askeri zekâsıyla sivrilen Guy,1604'te yurduna döndü. Burada Robert Catesby ve diğer komplocularla tanıştı. Muhafazakâr Protestan Kral I. James'e, kraliyet ailesine ve tüm diğer aristokratlara karşı yapılan ve İngiliz tarihinde "Barut komplosu" olarak bilinen olayda aktif olarak rol aldı. İngiltere devlet yönetiminde ve Katolik monarşik rejimde kökten bir devrime gitmek amacıyla toplanan on iki komplocu, Westminister Sarayı’ndaki İngiliz Parlamento Binasını, o yılki -her sene ekim ya da kasım ayında tekrarlanan- aristokrasi zirvesinde havaya uçurmaya karar verdi. Komploculardan birinin saray çevresinden bir tanıdığına, 5 Kasım 1605 günü saraydan uzak durmasını tavsiye eden bir mektup göndermesi sonucu komplo ortaya çıkınca; Fawkes, 5 Kasım gece yarısı parlamento mahzenlerinde bol miktarda dolu barut fıçısıyla yakalandı. Çeşitli işkencelere maruz bırakılarak yandaşlarının adlarını vermek zorunda bırakıldı. Çıkarıldığı mahkemede vatan hainliğinden hüküm giyen Fawkes, 31 Ocak 1606’da sarayın karşısında asılarak idam edildi.

İngilizler, tarihlerindeki bu olayı ülkenin demokrasi zincirinde önemli bir halka olarak kabul ederler. Her yıl 5 Kasım gecesi, Birleşik Krallık ve krallığa ait diğer eyaletlerde komplonun başarısızlığa uğratılmış olması, Guy Fawkes Gecesi olarak şenliklerle kutlanır. Şenliklerde havai fişekler patlatılır, büyük fıçılar ateşe verilerek caddelerde yuvarlanır ve bu büyük vatan haininin cezalandırılmasını anmak için Guy Fawkes maskesi takılmış kuklalar yakılır. Günümüzde politikadan çok, eğlence amaçlı yapılan bir kutlamadır. (Kaynak;http://tr.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes)

"V For Vendetta" Filmini izlemeyenler varsa aramızda lütfen izlesinler pişman olmayacaklar, sevgiler saygılar. . .
http://fitnefucur.blogspot.com/2007/04/v-for-vendetta.html

***dip not***
kaynak ;http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=guy%20fawkes

*irlandada bir barın duvarında kendisi hakkında şöyle yazmaktaymış;
-guy fawkes; parlamento binasına dürüst biçimde giren ilk ve tek adam..


remember, remember, the fifth of november,
gunpowder treason and plot.
i see no reason why the gunpowder treason
should ever be forgot.
guy fawkes, guy fawkes, '
twas his intent to blow up the king
and the parliament.
three score barrels of powder below,
poor old england to overthrow:
by god's providence he was catch'd
with a dark lantern and burning match.
holloa boys, holloa boys, make the bells ring.
holloa boys, holloa boys, god save the king!
hip hip hoorah! a penny loaf to feed the pope.
a farthing o' cheese to choke him.
a pint of beer to rinse it down.
a faggot of sticks to burn him.
burn him in a tub of tar.
burn him like a blazing star.
burn his body from his head.
then we'll say ol' pope is dead.
hip hip hoorah! hip hip hoorah!