13 Ağustos 2009 Perşembe

Çocukluğumuzun Çizgi Filmleri - 1

Herkese Merhaba,

Farkettim ki yine sevgili blogumuza uzun zamandır yazı yazmış değilim. O yüzden hem bişeyler çiziktirmek hemde benim gibi nostaljik takılmayı sevenlere faydalı olmak için çocukluğumda (Bu dönem benim için 1980 ler oluyor) severek izlediğim çizgi filmlerden bahsetmek istedim. O zamanlar baya bi çizgi film izlediğim için bunu malesef bir yazı serisi olarak yazacağım. Çizgi film diyorum çünkü sanırsam o zamanlar anime kavramı bu kadar yaygın değildi. Yanılıyor da olabilirim tabi.Konunun üstatlarından düzeltmelerini ve yorumlarını esirgememelerini rica ediyorum. Sevdiğim çizgi filmleri hem kendi hatıralarımdan hemde internetten biraz araştırarak paylaşmak istedim.


He-Man: Çizgi filminden önce Mark Texeira isimli bir şahıs tarafından mini çizgi roman olarak yayınlanmaya başlayan bir hikaye. Filmation tarafından çizgi filminin yapılması karar verilince, çizgi romandaki He-Man karakteri revize edilip hikayesi değiştirilmiş. Çizgi romanda; Eternian Kabilesinden olan barbar He-Man, çizgi filmde Eternia kral ve kraliçesinin oğlu olan Prens Adam’a dönüştürülmüş. Bunun dışında Castle Grayskull(Gölgeler Şatosu) ve He-Man’in meşhur kılıcı konusunda orijinal hikayeye sadık kalınmış. Tabi He-Man’in ikiz kız kardeşi She-Ra’yı da unutmamak gerekli. Hemen hemen herkesin bildiğini tahmin ettiğim için kısa geçiyorum.


Robotech: Tek bir çizgi film sanıyordum ama öğrendiğime göre farklı 3 adet serinin ortak ismiymiş. Bu 3 Seri toplamda 85 bölümden oluşuyor. Ülkemizde sanırsam sadece belli bir kısmı gösterildi. Seyredenler hatırlar; hikaye bir bölümde aniden değişivermişti. O zaman çocuk aklımla anlamamıştım. Meğerse TRT birden bire bir seriyi yayınlamayı kesip başka bir seriyle devam etmiş. Bu üç serinin adları; The Super Dimension Fortress Macross, Super Dimension Cavalry Southern Cross ve Genesis Climber Mospeada.Bütün dünyada çok geniş bir hayran kitlesine sahip olan Robotech’in seri animeler dışında uzun metrajlı anime filmleri de bulunmakta. Kendi başına bir tür yaratan (Macross veya Mecha), başarısından dolayı sürekli taklit edilen Robotech’i de anmamız gerekiyordu listemizde.


Voltron: Ülkemizde Voltran olarak okunur. Hangimiz izlemedik, sevmedik? Yapım ülkesi Japonyada 1984-1985 yılları arasında gösterilmiş. Sanırım bizim ülkemizede yine aynı tarihlerde veya 1-2 yıl gecikmeli geldi. Çeşitli araçların birleşip bir robot oluşturması ilk defa Voltron’da ortaya çıkmıştır. Bu anime’de başarısından dolayı çok taklit edilmiş demek istemem ama terkrarlanmış.



Clementine: Dışarıdan bakışta erkek çocukları pek sarmayacak bir hikaye gibi gözükse de, özellikle 6-7 yaşlarında herhangi bir çocuğu çok rahatlıkla psikolojik rahatsızlığa itebilecek bir Fransız Çizgi Filmi. Seyrettikten sonra yarım saat boş boş camdan dışarı bakmamı çok iyi hatırlarım JBunu herkes izlememiş olabilir; konusundan kısaca bahsetmek isterim. Ünlü bir savaş pilotunun kızı olan Clementine, 10 yaşında bir uçak kazasında felç olup, tekerlekli sandalyeye mahkum olmuştur. Bacaklarındaki felce bir çare bulmak için ailesiyle birlikte dünyayı gezmeye başlar. Bu seyahatleri sırasında bir yandan da Koruyucu Meleği Hemera ile birlikte iblis Malmoth’a karşı sürekli mücadele halindedir.Serinin yaratıcısı Bruno-René Huchez, hikayeyi, kendi çocukluk anılarından oluşturduğunu belirtmiştir. Serinin 2006 yılı

nda dvd si çıkmıştır. Dediğim gibi kesinlikle 6-7 yaşındaki çocuklara izletilecek bir çizgi film değil.


Les Mondes Engloutis: Ülkemizde “Kayıp Dünyalar” ismiyle yayınlanmıştır. Yine bir Fransız çizgi filmi. 26 bölümlük 2 Sezondan oluşan “Kayıp Dünyalar” dönemin Fransız çizgi filmleri gibi biraz bunalım bir atmosfere sahip. Hikaye kısaca özetlemek gerekirse; Dünya üzerinde yaşanan büyük bir felaketten sonra sağ kalanlar yer altına inip Arkadia kentinde güvenli bir şekilde yaşamaya başlarlar. Yer altında ışık ve hayat kaynağı olması için Tehra isimli yapay bir güneş yaratırlar. İnsanların yüzeye

dönmelerini engellemek için yaşlılar, eskiye ait her kaydı ve arşivi toplarlar ve kilit altına alırlar.Ama birgün Tehra isimli yapay güneş ölmeye b

aşladığında birşeyler yapılması gerekmektedir. Bir grup Arkadialı çocuk gizlice yasak kütüphaneye girip yüzeyle ilgili bilgileri öğrenince hikayemiz başlar. Dönemin çizgi filmlerine göre oldukça derin bir konusu olan “Kayıp Dünyaları” da saygıdan listeye aldım.


Space Adventure Cobra: Kısaca Cobra olarak da bilinmektedir. İlk önceleri ki sanırım 1974 yılıymış, manga olarak başlayan seri tutulunca ilk başta anime film sonrada anime serisi olarak çekilmiştir. Star Wars’daki Han Solo karakterine çok benzeyen Cobra, gemisiyle kaçakçılık,korsanlık yaparken bir yandan da acayip uzaylılarla uğraşmaktadır. İzleyenler hatırlayacaklardır, Cobranın normalde bir kolu Psychogun isimli bir silahtır ve doğrudan beynine bağlıdır. Azda olsa adult içerikli bir anime seyretmeyenlere tavsiye ederim.


Transformers: Anlatmaya gerek var mı? Çizgi filmin başarısından sonra, bu kadar yıl geçse bile Hollywood bu cevheri unutmadı. İki film çevrildi. Daha da çekilsin izleyelim. O araçların dönüşme sebebini kim hatırlamaz ki?


Thundercats: Orijini Amerika olmasına rağmen zamanının Japon animeleri kadar kaliteli bir seri. O kadar çok sevildi ki, Simpsons veya Sout Park gibi nispeten modern çizgi filmlerden önce en çok sezon gösterilen çizgi filmlerden birisi oldu. İlk sezonu yanlış duymadınız 65 bölümden oluşan arada uzun bir filmi bulunan ve 20 şer bölümlük 2,3 ve 4. sezonla devam eden mükemmel bir çizgi film.


Evet yazımız çok uzadı. Artık diğerlerini de öbür yazımızda inceleyelim. Görüşmek üzere der, esenlikler dilerim.



4 yorum:

Silentmoon dedi ki...

Güzel bir seri başlangıcı olmuş ellerine sağlık.
Benim takıldığım nokta robotech konusu, dediğin gibi çok fazla dallandı budaklandı gibi hissediyorum. Bir ara arşiv oluşturmaya kalktım ama toparlayamadım. En iyisi tekrar sıfırdan bir arşiv oluşturmaya çalışmak galiba... :)

Bloodlust dedi ki...

Teşekkür ederim Sevgili Silentmoon.Yalnız yazıyı post ederken sayfada garip kodlar çıktı ve herşey karıştı. Elle düzeltmeye çalıştım ama görüldüğü gibi garip kelime bölünmeleri oldu.Mazur görün. Eğer arşiv yapmak istiyorsan Bende Macross Zero Ve Robotech Shadow Chronicles isimli animeler mevcut. Eski orjinal serinin bölümleride vardı bir yerlerde.İzlemeyenlere Macross Zero yu kesinlikle tavsiye ederim. Biraz daha modern olduğu için çizimleri güzel,aksiyonu hoş.Japonlar gerçekten beceriyolar bu işi.

Silentmoon dedi ki...

Macross Zeroyu izledim ama devam edecekmiş gibi bitt... merakla devamını bekliyorum ama ses çıkmadı sanırsam...:( indirecek birşey yoktu zaten.. robotech toplamaya başlarım :)

happy owl ironic dedi ki...

eline sağlık, ben eski gezgin günlerime döndüğümden biraz uzak kaldım internetten anca göre bildim yazını bunun için öncelikle özür diliyorum. onun dışında süper olmuş üstad ellerine sağlık uygun bir vaktim olursa bu yazı serini uygun linklerle süslemek isterim ama bi ara detaylı konuşalım bunu şimdilik blog a selam yola devam, . . .