21 Ekim 2009 Çarşamba

Nefes - Vatan Sağolsun



Bugünlerde çok popüler olan Nefes filmini geçtiğimiz pazar günü izledim. Filmden sonraki ilk izlenimim beklediğimden iyi olması oldu.
En büyük iki beklentim senaryo ve görsellikti.
Senaryo aslında çok bilindik bir konuyu işliyor ama fazla ayrıntıya kaçmadan ve gerçekten orada yaşanmış olan olayları fazla dağıtmadan çok güzel yansıtıyor.(Bu konuya bir daha deyineceğim)
Görselliğe gelince, bu güne kadar birçok savaş filmi izledim ve çoğu yabancıydı.
Açıkçası ben bu kadar iyi görsellerin kullanılabileceği düşünmüyordum, bazı yerlerde hatalar var elbette ama bu türde ilk kez yapılan bir film için bence çok başarılı olmuş.

Film sonrasında okuduğum ve duyduğum bir iki eleştiri hakkında yorum yapmak istiyorum aslında birazda canım acıdı bu yorumları okurken o yüzden burada yazmak istedim.

- Filmden çıktıktan hemen sonra izleyen insanlar beğendim veya beğenmedim eleştirisinde bulunuyordu haklı olarak. Ancak çoğu (Askerlik yapmamış genç erkekler, bayanlar) ne şimdi bu gibisinden konuşuyorlardı. Ama sonrasında farkettim ki insanlar filmdeki olayların gerçekten olmadığına inandırmışlar kendilerini. Filme annemle gittiğim için annemede sordum nasıldı diye, bana cevabı gerçekten olmuşsa bunlar kötü dedi... bilmiyorum ama derdimi anladınız mı insanlar filmin sadece kurgu olduğuna inanıyor, tamam senaryo oluşumu açısından kurgulanmış yerleri olabilir ama çoğuyaşanmış olaylar... ve bu kafayı değiştirmezsek daha kötüsünüde yakın gelecekte yaşayacağız...

- Okudum yorumların bazılarında,
"Müthiş film"
"Süper"
gibi eleştiri olmayan sadece yazmış olmak için yazılan yorumların yanında

"Bu nasıl aksiyon-macera"
"Oyunculuk çok kötü"
"Film çok sıkıcıydı ilk yarısında çıktım"
"Yok böyle şeyler"
gibi cümleler bulunmaktaydı....
Açıkçası ben ikisinide çok sevmiyorum ama ikinci tip yorumları görünce dedim ne oluyoruz bu kadar mı at gözlüğüyle bakıyor insanlar.

Birinci grupta film çok sıkıcı deyip filmin yarısında çıkan ve sonrasında filmi eleştirenlere sinirleniyorum. Bir filmin tamamını izlemeden eleştiri hakkına sahip olamasın.

İkinci grupta filmi eleştirmek için bahane bulanlar. Oyunculuk çok kötüymüş... :) Tamam oyunculuk müthiş olmaya bilir ama asker dediğinde budur...

Üçüncü ve en kritik grup, bu nasıl film diyenler yani filme daha çok eğlenci amaçlı gidip gördükleri karşısında olmaz böyle şeyler hani nerede aksiyon diye konuşanlar.
Gerçekten doğuda nelerin olduğunu unutan ve görmezden gelenler yani... geleceğimizin çoktan satılmış olduğunun kanıtı olan insanlar.. beyni yıkanmış ve geçmişini hatırlamayan insanlar....


Sonuç olarak; bence gidilmesi gereken, askere gitmiş olanlar için ayrı gidecek olanlar için ayrı duygular içeren bir film.

4 yorum:

happy owl ironic dedi ki...

hmm filmi merak ettim şimdi gitmek istediğim bir animasyon var bu hafta ona gidicem büyük ihtimalle sonrasında ki günlerde bu filmede gidebilirim belki; ayrıca filmden yarısında çıkma olayına bende sinir oluyorum ne kadar kötü olursa olsun . . .

desertrose dedi ki...

Valla ben geçenki "Kampuste Çıplak Ayaklar" filmden sonra her filme dayanırım. Neyse okuduğum kadarıyla bu film için başvuran 1000 genç arasından 40 kişinin seçilmesiyle oyuncular oluşmuş, bu kişilere de 1.5 aylık komando eğitimi verilmiş.

Yalnız bu 40 kişinin içinde tek bir tanıdık bulabildim, o da İlker Çavuş rolündeki İlker Kızmaz yaniii Aşk-ı Memnu'daki Peyker'in eşi Nihat :)

deserthawk dedi ki...

Filmi bende izledim ve 1-2 yorumcukta ben yapmak istiyorum. Öncelikle filmin çekimini beğendim, yüksek tepelerde çok güzel görüntüler elde etmişler. Filmin adınıyla film izlerken daha bir anlam katmış. Efektler açısındanda silentmoon'a katılıyorum.
bunların yanında film çok uzun bir süre durağandı. Ee... dediğimi hatırlıyorum. bencede film için bu bir eksi o durağanlık çerçevesinde karakterleri oturtma işlemi tam anlamıyla gerçekleşmemiş. yani 1-2 karakter dışında askerelere ısınamıyor insan. ordaki tüm askerlerin farklı bir hikayesi farklı bir yaşantısı var ancak bunlardan yeterince bahsedemiyor. tabii ki 1.50, 2 saatlik bir zaman diliminde ne kadar bahsedebilir denebilir. Ancak o durağanlık zamanlarını biraz daha dolu geçirebilselerdi farklı olabilirdi. Tabii ki nefes yılın iyi filmlerinden her ne kadar bu sene çekilmemiş olmasına rağmen.

happy owl ironic dedi ki...

filmi izledim. bence iyi bir film olmuş. ancak aklıma takılan bir kaç nokta var. 1 komutan öle pusup beklemez, hadi diyelim bekledi içeri giriyo o doktor denen erif, tuzak falan süper ee o öldü bittimi bi o mu kaldıydı. artesi sabahı gösteriyo kaç kişi ayakta. bunlar gece nerdeydi, o doktoru karakolun içine sokmamaları gerekmezmiydi, gece kıyı köşe beklediler de teröristlerde öle gittiler mi ki gitmezler. yani bence o kısımlarda biraz ezdirmeyelim zorlaması olmuş gibi geldi. şayet siperleri kaybettiysen. karakolun içine kadar girdiyse adamlar pek sağ bırakmazlar. neyse genede farklı iyi bir film olmuş bence. komutana gelince kesinlikle az bile yaptıkları. uyurken yakalayacak ta o karakoldakiler nefes alabilecekler sadece gülüyorum. askerliklerinin kalan süresinde uyurken aldıkları nefesle eğitim yapıyor olurlardı gibi geliyor. bana (;>