24 Mayıs 2010 Pazartesi

Hoşçakal Ronnie ! ... veya Dio


Bu tarafta fazla iyi müzisyen kalmadığını mı düşünüyorsunuz ? Haklı sayılırsınız. Çok yaklaşmıştık ama Heaven & Hell izlemeye... 80lerin o dev riffleriyle Black Sabbath kadrosunu dinlemeye. Hastalanmıştı Dio, fakat geri döneceğini ve herşeyin eskisi gibi olacağını söylemişti. Hiçkimse aksine inanmadı zaten. Fakat kötü haber geçen hafta geldi... Kansere yenik düşmüştü Ronnie James Dio. Karısı Wendy tüm sevenlerine başsağlığı dilerken, çiçek yollamak yerine "Stand Up and Shout Cancer Foundation" hesabına bağış yapılmasını istedi. Kısacası inanması güç ama bir hafta geçti Dio'nun ölümünden.

O hard rock diyince akla gelen Aor vokalistlerin öncüsü. Karakterli sesi ile tüm 70leri ve 80leri dolduran, 90lara ve 2000lerin müzisyenlerine ders verircesine herşeyiyle dopdolu bir adamdı. Heavy metal müessesesinin ilk müdürlerindendi. Öyle ki anneannesinden öğrendiği el işareti ile bir anda metalcilerin vazgeçilmez ikonu olmuştu. O bir vokalistten çok stil yaratıcısıydı... kıyafetleri, saçları, görünümü o küçük kısa boylu adamın içinde kocaman bir dev olduğunu gösteriyordu. Sahnede izleyemedik belki ama gençliğimizin asi yıllarına vokalist oldu. O bizim kimi zaman Long Live Rock N Roll diye höykürürken, kimi zaman usulca Rainbow Eyes söylememizin sebebi. O bizim bağıra bağıra if you listen to fools the Mob Ruleees ! dememizin sebebiydi.

Kimimiz için "dayo" kimimiz için "diyo" idi. Ama -şu an eminimki derin yas tutan- Tenacious D grubu üyeleri Jack Black ve Kyle Gas öğretmişlerdi bize onun ismini defalarca zikredip kendilerine idol ederek. Yazıldığı gibi okunurdu... içi dışı bir idi... "Dio" idi o.

Mekanın cennet olsun Dio.

They say that lifes a carousel
Spinning fast, you've got to ride it well
The world is full of Kings and Queens
Who blind your eyes then steal your dreams
…its Heaven and Hell

3 yorum:

Silentmoon dedi ki...

Söylenecek çok birşey yok aslında...
Ortaya koyduğu eserler içimize işlemiş durumda. Devamlı onun yaptığı ve dokunduğu müziği dinliyoruz ve dinlemeye devam edeceğiz. Sanki halen yaşıyormuş gibi müziğinden zevk alacağız... yaşarken de olduğu gibi aramızda olmadığı zamanda insanlara gerçek müzisyenliğin nasıl olduğunu göstermeye devam edeceğine inanmaktayım....

deserthawk dedi ki...

dio veya ronnie! diyo veya dayo heavy metal veya rock.... silentın dediği gibi çok bişey söylemeye gerek yok ardında bıraktığı eserler, durduğu çizgi, adını müzik dünyasına altın harflerle kazımıştır.

DreadfuL dedi ki...

Ben çok fazla dinleyemedim ama dinlediklerim de yetmedi açıkcası çünkü gerçekten iyi.. Daha fazla da ilgilenicem şarkılarıyla ve tarzıyla..

Mekanı cennet olsun..