23 Mart 2011 Çarşamba

Neden oy vermeliyiz ?

Sevgili arkadaşlar,
Yaklaşan seçim sürecinde gerek aramızdaki konuşmalar gerek halk içindeki tespitlerim dolayısı ile bir uyarı yazısı yazmaya gerek duydum. Özellikle çok uzun olmamakla beraber bu yazıyı mutlaka okumanız gerektiğine inanıyorum.

Amacım kimseyi salak yerine koymak değil fakat çevremdeki bilinçli ve duyarlı sandığım insanların bile sırf siyasete ve hükümete tepki olması amacı ile boş oy atmaya gidecekleri korkusu beni aşağıdaki açıklamayı yapmaya yönlendirdi.

BOŞ OY ATMAK PROTESTO ETMEK DEĞİLDİR !!!

Boş oy atmak veya sandığa gitmemek, bazılarımızın düşündüğü gibi siyaseti cezalandırmak, hükümete tavır almak veya politikacıların daha az yolsuzluk yapmasını sağlamak demek değildir. Bunun açıklamasını biraz matematikle şöyle açıklayabiliriz.

Örnek 1:
Bir seçimde seçmen sayısı 100 olsun. A partisi 30 oy almış, B partisi 20 oy almış olsun ve geriye kalan 50 oyu ise başka partiler bölüşmüş olsun. Yani boş oy hiç olmasın. Dolayısı ile A partisi %30, B partisi ise %20 oy almıştır.

Örnek 2:
Yine 100 seçmen sayısı olan başka bir seçimde yine A partisi 30, B partisi ise 20 oy almış olsun fakat bu sefer 20 boş oy olsun, geriye kalan 30 oyu diğer partiler bölüşsün. Toplamda 80 oy verilmiş oldu. Buna göre A partisi %37,5 oy oranı, B partisi ise %25 oy oranı almış oldu. Sadece diğer partilerin oy oranı düşmüş olmadı, ayrıca A ve B partisininde oy oranı yükselmiş oldu. Ayrıca ikisi arasındaki fark artmış oldu.

Açıklama basit, düz orantı yapabilen herhangi bir beyin bunu anlamakta güçlük yaşamaz. Bunun için, önemli olan hangi partiye oy verdiğiniz değildir. Önemli olan sandığa gidip oy vermenizdir.

Birkaç istatistik ile yazdıklarımı pekiştireyim. 2007 genel seçimlerinde seçmen sayısı 42.799.303. Buna karşılık kullanılan oy sayısı 36.056.293. Yani 13 milyondan fazla boş oy var. Buna karşılık İktidar partisinin oy oranı %46,66 (16.340.534 oy). Yani bahsedilenin aksine ülkenin yarısı bu partiye oy vermiş değildir.

Sonuç olarak oy vermek artık vatan borcudur ! Lütfen bu konudaki duyarlılığınızı gösterin. Yaşadığımız ülke üzerinde hak sahibi olanların yalnız ve yalnız oy verenler olduğunu unutmayın. İyi günler dilerim.

2 yorum:

happy owl ironic dedi ki...

Kesinlikle katılıyorum. Oy verilmeli hatta yukardaki anlatımı daha da basite indirgemek için şyle bir yazı ekleme gereği duydum. diyelim seçmen sayısı 10 olsun 3 kişi A partisine 2 kişi B partisine 1 kişide diğer partilere oy versin kalan 4 oyda boş olsun. bu durumda A partisi çıkıp %33 oy aldık demek yerine atılan oy sayısını baz alarak % 50 oy aldık diyecektir. Lütfen Oy kullanalım.

Farmerfam dedi ki...

http://www.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgi.jsp buradan secmen listenizi kontrol edebilirsiniz 1 oy bile bir çok şey değiştirebilir.