30 Kasım 2007 Cuma

JACK DANIEL'S FIÇILARININ YAPIMI




Jack Daniel Damıtım Evi, Tennessee Viskisi işleme zanaatı geleneğini yürüten çoğu insanın uzmanlığına güvenir. Bu insanların bazıları damıtım evi için özel her sene 275.000 fıçının üretildiği Louisville, Kentucky'de bulunan Blue Grass fıçı imalathanesinde çalışır.

Amerika Birleşik Devletlerinde viski fıçıları temin eden iki büyük fıçı imalathanesinden biri olan Blue Grass Fıçı imalathanesi, elli seneden daha uzun bir süredir faaliyet göstermektedir. 1956 senesinden beri Jack Daniel's için beyaz meşe fıçılar imal etmektedir.

Mükemmel bir şişe viskinin yapımında, mükemmel bir fıçı can alıcı bir noktadır. Viskimiz nihai tadını ve rengini fıçının içinde yıllanırken kazanır. Bir sanat eseri niteliğindeki fıçılar, vida, çivi ya da zamkla tutturulmaz. Her fıçı 31 adet fıçı tahtası, altı metal kasnak ve iki tahta bağlıktan oluşur.

Fıçı yapan bir zanaatkar, 31 adet fıçı tahtasını daire şeklinde iskelet olarak bir araya getirir. Fıçı tahtalarını bağlamak için fıçı iskeleti buğulanır. Bu noktada şeker ve esansı tahta yüzeyine getirmek için iç kısım bastırılır. İkinci daire iskeletin üstüne yerleştirilir ve fıçı altı kasnağından bağlanır. İç kısım, fıçı ağzı fıçı tahtalarından birine geçmeden önce ikinci bir kere kavrulur.

Bu işlem Blue Grass Fıçı imalathanesinde her gün tekrarlanır ve günde yaklaşık olarak 1.600 adet fıçı üretilir.

Jack Daniel's Tennessee Viskisi "Cooperage" fıçılarında yıllandıktan sonra, yeniden işlenip başka amaçlar için kullanılabilir hale getirilir. Bunların çoğu Atlantik üzerinden sevk edilir ve İrlanda ya da İskoç Viskisinin yıllandırılmasında kullanılmak için ıslah edilir. Diğerleriyse barbekü yapmak için çıra haline getirilir.

3 yorum:

deserthawk dedi ki...

çıkan sonuç şu irlanda ve iskoç viskileri jackten çıkma fıçıları kullanıyor. Şimdi yıllanması fıçıya nasıl bir tad katar yoksa yeni bir fıçıdan içmek daha mı güzel tad verir onu düşünmek lazım sanırsam. ama jack in tadı tartışılmayan su,whiskey götüren bir gerçektir. :P

happy owl ironic dedi ki...

supermis o kullanilmis ficilardan bi tane de biz bulsak aslinda ucuza kapatabilirmiyiz die geldi aklima hemen hehe zodiac ta vardi hatirlarsaniz (;>

Silentmoon dedi ki...

içinede doldururuz jack :D