31 Temmuz 2008 Perşembe

Rock müziği Tarihi-3 ( 1968-1973 )

Yazımıza son hızla devam ediyorken bir de bakmışız sene 1968 olmuş. Evet o meşhuuuur 1968. Tüm dünyada ve ülkemizde olaylı ve hareketli geçen o yıl, müzik tarihinde de bir çok önemli olaya zaman şahitliği yaptı. Devam ediyoruz...

1968 - Soul müziği tarihinin en iyi yılını yaşayıp listelere tam 20 adet 1 numara dahil etmiştir. Bu olayı insan hakları savunucusu Martin Luther King Jr. 'ın öldürülmesi takip etmiştir ve 68 hızlı başlamıştır.

1968 - Psychedelic Soul ilk defa kullanılmış ve Sly and the Family Stone piyasaya çıkmıştır. Aynı zamanda Beatles boş durmayıp o tarihe kadar yayınladıkları en iyi single olan Hey Jude'u piyasaya sürmüşlerdir.

1968 - Harder Blues Rock türü dünyaya oturmuşken ingiltereden bu konuda çok kuvvetli isimler türemeye başlamıştır. Bunlardan bazıları Peter Green's Fleetwood Mac, John Mayall and The Bluesbreakers ve 68 yılının en önemli blues rock grubu Cream. Grup 1968de son konserini Royal Albert Hall'da vererek ayrılmıştır. Cream, ingiliz blues rock tarihinin en çok konuşulan gruplarından biri olarak tarihe geçen üç müzisyendir. Bunlar Jack Bruce (bas ve vokal), Ginger Baker (davul) ve Eric Clapton (gitar). Cream, 2005 senesinde aynı üçlü ile Royal Albert Hall'da iki gecelik bir yeniden birleşme konseri vermiştir.

1968 - Heavy Metal adı ilk kez Steppenwolf grubunun efsanevi Born To Be Wild şarkısı için kullanılmıştır.

1968 - Bu senenin önemli albümleri arasında ; Pink Floyd - Pİper At The Gates Of Dawn, Beatles - White Album, Led Zeppelin 1, King Crimson - In The Court of... yer almıştır. Tabi bunun yanında efsanevi woodstock festivali de bu sene yapılmaya başlanmıştır.

1968 - John Lennon ve Yoko Ono'nun öncülük ettiği PEACE hareketi çiçek çocukları, barışçıl tayfayı, wolkswagen minübüsleri boyamayı, kadınların pek fazla seçmeden herkesle yatmasını ve daha bir çok şeyi popüler etmiştir. Not : Elvis'in o tarihlerde doğmuş tanımadığımız çocukları olduğu iddia edilmektedir :)

1969 - 29 ocak tarihinde Beatles Apple binası çatısında ( Apple Record Company ) son halka açık konserlerini vermişlerdir. Daha doğrusu son kez bir arada bişeyler çalmışlardır.

1969 - Hard rock kesinlikle çok popüler hale gelmiş olup blues rock'ı geride bırakmıştır. Black Sabbath, Led Zeppelin, The Doors ve benzeri gruplar bu akıma öncülük etmişlerdir. ve bir önceki yazımda yazdığım gibi yanlış bir cümle olmayacak olan "Tony Iommi and Black Sabbath invent the heavy metal " zikredilir.

1969 - The Who en popüler rock-operalardan biri olan Tommy'i çıkarmışlardır.

1969 - Diana Ross solo kariyeri için Supremes grubundan ayrılmıştır. Ki Supreme tarihin en iyi siyahi bayan grubudur.

1969 - Frequency Modulation, bildiğimiz tabirle FM radyo AM yerini almaya başladı

1969 - Doors solisti Jim Morrison bir konser sonrası tutuklandı. Yanlış hatırlamıyorsam bu olayın nedeni konserde pantolonu indirip seyircilerin önünde mastürbasyon yapmasıydı.

1970 - Robert Moog ki kendisi Moog synthesizer'ın mucididir, "Mini-Moog" adını verdiği rock tarihini derinden etkileyen cihazını piyasaya sundu

1970 - Simon & Garfunkel ayrıldı.

1970 - Black Sabbath grubu, Black Sabbath şarkısının yer aldığı Black Sabbath albümünü yayımlayarak müzik kariyerine başladı.

1970 - 9 Nisan tarihinde Paul McCartney Beatles'ın resmen ayrıldığını açıkladı ve ardından 8 mayısta Let It Be yayımlandı

1970 - Fleetwood Mac'i kuran adam saygıdeğer blues adamı Peter Green grubundan ayrılarak sapıttı ve dini oluşumlar içine girdi.

1970 - Jimi Hendrix Londradaki Nothing Hill area'da "inhalation of vomit caused by barbituate (Seconol) intoxication" açıklamasıyla ölür. Ne demek olduğunu bilmiyorum ama bu olayla ilgili anlatılan binlerce senaryodan biri kafasına bağladığı bandanaların arasına extacy benzeri bir sentetik hap koyması ve ter ile kafa derisine oradanda beynine nüfuz etmesi imiş ?!

1970 - 3 ekimde Janis Joplin eroin overdose sonucu Landmark motor hotelde öldü. Külleri California sahillerine döküldü.

1971 - Carole King en çok satan albümü Tapestry ile 4 grammy kazandı. Anlayabilmiş değilim her yerde plağına rastladığım bu albümün mahiyetini. Bence çok ta güzel bir albüm değil.

1971 - Don Mclean kendini dünyaca ünlü yapan Amercan Pie şarkısını kaydetti. Parça geçtiğimiz senelerde Madonna tarafından tekrar yorumlanarak üne kavuşmuştu.

1971 - Meşhuuuur Ed Sullivan show son kez 6 haziran gecesi Gladys Knight and the Pips'i konuk ederek yayımlandı.

1971 - Jim Morrison, Paristeki evinin küvetinde kalp krizi sonucu ölü bulundu. Otopsi yapılmayan 27 yaşındaki sanatçı paristeki bir mezarlığa defnedildi.

1971 - 10 Ağustos : John Lennon saç sakal ve Yoko'suyla Imagine albümünü kaydetti

1971 - 29 Ekim : Blues rock popülarizmin öncü ismi ve ismine münhasır gibson duayeni Duane Allman motosiklet kazası sonucu vefat etti ve The Allman Brothers band ilk kez öksüz kaldı. İkinci kez ise Ahmet Ertegün öldüğünde öksüz kaldılar.

1971 - Aralık 4 : Belkide yazıda en değişik notlardan biri. İsviçredeki Montreux Casino'da yapılan Montreux Jazz Festivali sırasında yangın çıkar. Yangın çıktığı sırada sahnede Frank Zappa & Mothers of Invention vardır. Yangını seyirciler arasından atılan bir işaret fişeği gibi birşeyin başlattığı söylenir. Seyirciler arasında iki yıl sonra Machine Head albümünü kaydedecek olan Deep Purple grubu elemanları da vardır.. Yangın sonrası Cenevre gölünden yansıyan dumandan ilham alan grup söz konusu albümüne bunu yansıtır ve Smoke On The Water doğar.

1972 - Amerikan kayıt endüstrisinde dünyanın en çok satan grubu olan Eagles ilk albümlerinin kayıtlarına başlar.

1973 - Ocak 14 : Kral "Aloha from Hawaii" konserini verir. Konser uydu aracılığı ile 1 milyar izleyene ulaşır.

1973 - Bilboard 200 listesinde tam 741 hafta kalan albüm olan Dark Side Of The Moon, Pink Floyd tarafından kaydedilir.

1973 - Everly Brothers gitarist Phil'in sahneye gitarını vurup kırmasıyla ayrılır. Bi dahada birleşmez. Bye Bye happiness, bye bye loneliness :)

1973 - Stevie Wonder güney Carolina'da bir araba kazası sonucu 4 gün komada kalır. Hayır körlüğü bu olay yüzünden değil arkadaşım !

1973 - Amerikan hükümeti, araba üreticilerinin hem FM hem AM bandı destekleyen radyo üretmesini zorunlu hale getirir.

1973 - AC/DC ilk konserini Sydney'de verir.

1973 - Birkaç yıl önce Soft Machine grubu basçısı Kevin Ayers'tan aldığı bir kayıt cihazıyla dub kayıtlar yaparak denemeler kaydeden bir çocuk 18 yaşına geldiğinde tüm estrümanlarını kendi çaldığı bir konsept albüm kaydeder. Ana temayı çok beğenilir ve Exorcist filmi için kullanılır. O sene efsanevi Tubular Bells Mike Oldfield tarafından yayımlanır ve dünya en önemli new age oluşumu ile tanışır. Mike, Oxfordshire'da The Manor adı verilen şatoya taşınır ve burada diğer albümleri Hergest Ridge, Ommadawn ve Incantations'ı kaydeder. Daha sonra şatoyu satın alır.

1973 - Dünyanın belkide en iyi erkek rock solisti olan adam grubuna hayat verdi ve kendi adlarını taşıyan ilk albümlerini kaydettiler. Ve yeni bir çağ başladı : Queen !

ve işte şu beş senede nelerin değiştiğini kendi gözlerimizle okuduk, ölenler ve doğanlar rock tarihini derinden etkiledi. Dünya yetmişli yıllarda tarzını değiştirdi ve heavy metal, hard rock doğdu. 1973'den sonrası dahada karışacak ve punk rock, alternatif rock, new wave gibi oluşmlara sahne olacak. Blues rockçılar yerini rapçilere hard rockçılar trash metalcilere bırakacak. İzleyelim görelim.

4 yorum:

happy owl ironic dedi ki...

üstad döktürmüşsün gene ya, zevk ilen okudum. bi yandan da hüzünlendim okurken güzel zamanlarmış yetişemedik. devamını bekliyorum, bu arada temptations die bi grup vardır o nun tarihleri ne zamandı ya daha gelmedikmi o zamanlara my girl falan hani (;>

Fücur dedi ki...

Sağolasın dostum. Aklıma gelenlei ve sağdan soldan toparladıklarımı birleştirmeye çalışıyorum. Temptations 60lı yıllarda R&B türüne giriyor sanırım onlara değinmeyi unuttuk :) biraz geçtik o vakti ama sen altına ekleyebilirsin yorum olarak.

atil dedi ki...

bu yazı dizisinin 1. maddelerinden birisi bence "miles davis invented the music" falan olması lazımdı :D
şaka bir yana çok güzel yazı dizisi olmaya devam ediyor.Bu arada blogun yan tarafına eklenen yenilikleri gördüm blog teknolojisi de ne kadar gelişmiş?

Fücur dedi ki...

rock temalı yazı dizisiyle Atılın bile dikkatini çektiysem :) kaliteli bişi yapıyorumdur ! miles davis yerine, dizzy gillespie diyelim arkadaşım ona !! :)