8 Eylül 2008 Pazartesi

Mythbusters'dan Mona Lisa



Sevgili Happyowl ile olan muhabbetten sonra bunu sizinle de paylaşmak istedim sevgili Derleme sakinleri. Bir çoğumuzun merak ve hayranlıkla takip ettiği, Mythbusters bu sefer NVISION 2008 de canlı bir performansla karşımıza çıkıyorlar.

Nvidia tarafından show a davet edilen ekip GPU(nvidia) ve CPU(Intel) nediri açıklamaya çalıstılar

Önce CPU tarafından kontrol edilen bir robot küçük boya topları atarak bir smiley çizmeye çalıştı ve bunu 40 saniyenin üzerinde pek de başarılı denilemicek sürede tamamladı.

Daha sonra haydi GPU ya bakalım dedikleri anda 2100 adet namlusu olan devasa makine ortaya çıktı, dedilerki "bu robot tek seferde MonaLisa'yı çizebilir". Ardından robot yaptıgı tek atışla, 80 mili saniye gibi bir sürede, karşımıza düşük çözünürlüklü bir tablo çıkarmayı başardı.

Efsane Avcıları gösterinin sonunda ayakta alkışlandılar, GPU nun CPU dan ne kadar üstün olduğunu kanıtladılar. Fakat bu durum Intel i ne kadar memnun etti orası tartışılır tabiki.

Gösteriyi izlemek isteyen arkadaşlar aşağıdaki linki kullanabilirler.

http://www.break.com/index/painting-mona-lisa-in008-seconds.html?mrr=we

4 yorum:

Silentmoon dedi ki...

Yuh demekten başka yapabileceğim birşey yok... ama cpu ve gpu olayı bunun neresinde pek anlamış değilim..:)

Farmerfam dedi ki...

Şimdi aslında burada gösterilmek istenen şey seri ve parallel computing arasındaki fark. Bildiğiniz gibi hepimizin bilgisayarında bulunan CPU (Central Processing Unit) içinde bulunan 4 çekirdek beraber çalışarak işlemlerini gerçekleştirirler. Ama şöyle bir ekran kartlarına bakmak gerekirse, örneğin 8800 GTS de 96 işlemci bulunmakta hatta yeni çıkmıs olan GTX 280 de ise, doğru tahmin ettiniz, tam olarak 280 adet işlemci bulunmakta ve bu da parallel process in gücünü göstermeye yetmektedir bence.

Silentmoon dedi ki...

İyiymiş... mantıklı bir cevap oldu... ben biraz basit düşündüm galiba ondan aklıma gelmedi zaten bu sıralar çok basit düşünüyorum hiçbirşey aklıma gelmiyor :)

happy owl ironic dedi ki...

bu arada ayrıca GPU işlem hızı olarak multi processing de daha hatta çok daha hızlıdır. aynı multi prıcess işlemlerini CPU ya da yaptırmak mümkündür ancak kaynak sömürülecek vede genede daha yavaş çalışacaktır. şehir efsanelerine göre bazı kodder lar kode larının içine daha hızlı çalışsın die hesaplamalardan bağzılarını ekran kartına kyaptırıcakları kode lar yerleştiriyorlarmış (;>