14 Temmuz 2010 Çarşamba

Jean Michel Jarre İstanbul Konseri


Tarihler 15 haziranı gösterdiğinde İstanbul yine bir ilke şahit oldu. Elektronik müziğin 70lerdeki birkaç efsanesinden biri olan Jean Michel Jarre Kuruçeşme Arenada bizleri büyüledi. DVDlerden izlemeye alışık olduğumuz lazer şovlarıyla küçük kalabalığı coşturan JMJ tavırlarından anlaşılacağı gibi bizden çok eğlendi denilebilir. 50 küsür yaşında bi adama göre azımsanmayacak bir enerjisi olup yerinde hiç duramayan ve klavye klavye synthesizer synthesizer koşturan abimiz, bizlere Theremin (araştırıverin gari ne olduğunu) MiniMoog ve Laserharp gibi garip şeyler bile çaldı. Helal olsun adama dedirtti. Hayatında hiç JMJ dinlememiş arkadaşım dahil "aaa ben bu bu bu şarkıları biliyorum ne güzelmiş" dedi. Zaten çoğu telefon melodisi olmuş durumda çoktan :)

Konseri beklerken en ön sırada Waiting for Costeu albümünden ambient tarzda olan aynı ismi taşıyan 28 dakikalık parçayı dinledik ve baygınlık geçirdik diyebilirim. Arka taraftan tribünden seyircilerin içinden yürüyerek gelip sahneye çıkışı büyük ilgi topladı sanatçının. Konserin ilk bir saati tam anlamıyla doğaçlama deneysel garip parçalar ile doluydu diyebilirim. Bir Kraftwerk havasına bürünmüş diğer üç konsoldaki amcalar büyük konsolda binlerce kablo düğme ve tuşlu çalgılarla bezenmiş Jean Michel'e arka plan müzisyenliği yapıyorlardı. Aslında bu tarz müzikte pek ayırt edilemiyor olsa da kimin ne çaldığı, açıkçası bu konser için öyle değildi.

Kariyerinde hiç Türkiyede konser vermemiş olan sanatçıyı birçok bekleyen olur sanıyordum ama zaman gösteriyorki o şaşalı dönemlerindeki dinleyicileri pek kalmamış artık. Yine de eski ve yeni akıllarda yer etmiş parçalarını bizlerden esirgemeyen ve albüm kayıtlarından oldukça farklı beğenimize sunan Jean Mİchel'e teşekkür eder, tekrarını isteriz.


Konuyla ilgili ekşi sözlükten bir alıntı ve laser harp dahil üç you tube videosu

Konserin Habertürk sitesindeki "Bu adam tam bir deli" başlıklı haberi


Jean Michel'in kendi ağzından İstanbul izlenimleri

Bizim gözümüzden arkordeonu ile JMJ :


Parça listesi muhtemelen şöyleydi ;
1. oxygène 2
2. magnetic fields 1
3. equinoxe 7
4. equinoxe 5
5. rendez-vous 3
6. magnetic fields 2
7. souvenir of china
8. oxygène 5
9. variation 3
10. theremin piece
11. equinoxe 4
12. adagio
13. industrial revolution 2
14. rendez-vous 2
15. rendez-vous 4
16. chronologie 6
17. chronologie 2
encore:
18. oxygène 4
19. oxygène 12
encore 2:
20. calypso 3

1 yorum:

happy owl ironic dedi ki...

kendi ağzından olan yazıdan anladığım kadarıyla sıcak biraz rahatsız etmiş ama onun dışında türkiye ve türk seyircisinden memnun ayrılan bir müzisyen daha demek istiyorum (;>