15 Ocak 2008 Salı

Einstein Sergisi

Einstein Sergisi, 20’inci yüzyılın en ünlü bilim insanının yaşamı ve kuramlarına, Time Dergisi tarafından seçilen “Yüzyılın Adamı”na ve kimilerine göre gelmiş geçmiş en parlak bilimsel zekaya doğru çıkılan, emsalsiz bir keşif yolculuğudur. Bilimsel araştırmalar ve çağının sosyopolitik meseleleriyle aktif olarak ilgilenen Albert Einstein’ın başarıları o denli önemli ve çığır açıcı nitelikteydi ki, fikirleri tüm dünyayı derinden etkiledi. Bu zengin içerikli sergi, Einstein’ın devrim niteliğindeki bilimsel kuramlarını son teknoloji ürünü etkileşimli objelerle aydınlatıyor ve onun büyüleyici yaşamını el yazması belgelerle keşfediyor. Einstein Sergisi, dehanın şahsını, bilimini ve dünyasını bir araya getirerek, izleyicilere çağımızın en büyük zihinlerinden birini anlamak için eşi benzeri olmayan bir fırsat sunuyor.


- Einstein’ın ışık, zaman, enerji ve yerçekimi hakkındaki kuramlarını açıklayan, etkileşimli objeler.
- Einstein’ın çalkantılı özel yaşamına tanıklık eden, eşlerine yazdığı şahsi mektuplar ve ona mektup gönderen çocuklarla olan eğlenceli yazışmaları.
- Einstein’ın Genel Görelilik Kuramı el yazmalarını ve birleşik kuramı ararken yaptığı son hesaplamaları içeren bloknot.
- Günümüzün önde gelen fizikçilerinin Einstein’ın mirası hakkındaki yorumlarını içeren video gösterimi.
- Çocuklar ve yetişkinler için uygulamalı atölyelerin yer alacağı Eğitim Laboratuvarı.

Serginin Bölümleri

1- Einstein’ın Devrimi:

Einstein’ın fizik konusundaki çalışmaları ve Genel Görelilik Kuramı, evren anlayışımızı sonsuza dek değiştirmiştir. Etkileşimli bir video kurulumu bu kuramı, ziyaretçilerin görüntülerinin yansıtıldığı hayali bir kara deliği yerçekimiyle çarpıtmak yoluyla canlandırıyor.

2- Yaşamı ve Çağı:

Bu bölüm Einstein’ın özel yaşamının izini Almanya’daki doğumundan, tutkulu, enerjik ve çoğu zaman politika yüklü yetişkinlik yaşamına dek sürüyor. Kısa bir video gösterimi konuklara Einstein’ın yaşamı hakkında bilgi vermenin yanında, bazı temel fizik kavramlarını tanıtıyor.

3- Işık:

Einstein’ın Özel Görelilik Kuramı, ışık hızının bir evrensel sabit olduğunu savunuyordu. Hareket eden ışık desenleri yaratan kinetik ışık heykeli, konukların Einstein’ın ışığın doğasına dair devrimci kuramlarını zihinlerinde canlandırmalarına yardımcı oluyor.

4- Zaman:

Einstein zamanın mutlak değil, nereye ve hangi hızla yolculuk ettiğinize bağlı olduğunu öne sürmüştü. Bu bölümdeki dijital kurulumlar, hareket eden saatlerin sabit bir gözlemciye durağan saatlerden daha yavaş ilerler gibi göründüğünü canlandırarak, zamanın göreliliğini ortaya koyuyor.

5- Enerji:

Einstein’ın ünlü keşfi; E=mc2 denklemi, Güneş ve atom bombası dahil çeşitli fiziksel fenomenlerin enerji kaynağını açıklamaya yardımcı oluyor. Einstein’ın Özel Görelilik Kuramı üzerine kendi el yazısıyla yazdığı taslak, dehanın çığır açıcı düşüncelerinin gelişim sürecini ortaya koyuyor.

6- Yerçekimi:

Einstein’ın Genel Görelilik Kuramı yerçekiminin bir çekim gücü olduğu kavramını çökerterek, bu fenomenin aslında uzay-zamanda bir bükülme olduğunu gösterdi. Ziyaretçiler etkileşimli yerçekimi kurulumuyla kendi uzay-zamanı bükme güçlerini sınıyorlar.

7- Savaş ve Barış:

Einstein karmaşık bir politik kişiliğe sahipti ve ömrü boyunca barışı savunmuştu. Başkan Roosevelt’i Naziler’in muhtemelen atom bombası geliştirmekte olduğuna dair uyararak Amerika’yı onlardan önce davranması için teşvik etmiş, ancak sonraları bundan pişman olmuştu.

8- Dünya Vatandaşı:

Einstein; ayrımcılık, anti-Semitizm, McCarthycilik aleyhinde konuşmak ve insan haklarını savunmak için ününden yararlanmıştı. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki çocuklardan aldığı, birkaçı sergilenen çok sayıdaki mektubu yanıtlamaya da hep özen göstermişti.

9 - Einstein’ın Mirası:

Einstein yaşamının son yıllarını, en küçük atom parçacığından en büyük galaksiye dek tüm fiziksel fenomenleri açıklayacak tek bir ilke aramakla geçirmişti. Önde gelen çağdaş fizikçileri Einstein’ın mirasını yorumlarken gösteren video kurulumu, dehanın ömrünü adadığı çalışmaların hâlâ güncelliğini koruduğunu ortaya koyuyor.

- İndirimli biletler öğrenci, öğretmenler ve engelliler için geçerlidir.

- Doğuş Holding çalışanlarına %10 indirim yapılacaktır. Bu indirim sadece perakende satış noktaları ana gişeden alınan biletlerde geçerlidir. Bu indirimden yararlanılmasi için Doğus Holding kartının gösterilmesi gerekmektedir.

- Doğuş Grubu indirimli bilet fiyatı 7,20 YTL'dir.

- Sergi saatleri hafta içi 09:00 - 19:00, hafta sonu 10:00 - 19:00'dur.

mekan : Doğuş OtoMotion

Tam: 8,00 YTL İndirimli: 4,00 YTL

OtoMotion: Maslak Mah. G:45 Ahi Evren - Polaris cad. no:4 Şişli - Maslak / İstanbul

4 yorum:

Silentmoon dedi ki...

Şehir yanlış be yaw :)

deserthawk dedi ki...

abi biz gidemeyiz ama belki giden olur... istanbulda olsam gitmek isterdim cidden

happy owl ironic dedi ki...

abi super sergiymişte silentmoon a katılıyorum şehir yalnış. belki ankarada da açılır ilerliyen günlerde takip etmek lazım.

Farmerfam dedi ki...

Haklısınız Ankara'da olsaydı kesin giderdim ama İstanbul yanlış olmus abilerim ablalarım.Ankara'ya gelmez gelsede Happy buralarda olmaz zaten.