31 Temmuz 2008 Perşembe

Otostop Çekme Sanatı

Otostop çekmek bir sanattır arkadaşlar ister inanın ister inanmayın. Öyle her önüne gelen otostop çekemez. Çekmek isteyenlerde beceremezler, yollarda yaşlanırlar maazallah. Bu konuda baya bir tecrübe sahibi biri olarak yıllardır edindiğim tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Otostop nasıl çekilir?

Basit anlamda yol kenarında durulur. Yol tarafındaki kolunuz hafifçe kaldırılır, el hafif sıkı bir yumruk pozisyonuna getirilir, başparmak yukarısıyla gideceğiniz yon arası bir yeri gösterecek biçimde bu hafif yumruk şeklinden bağımsız kaldırılır. kol hafif hafif gideceğiniz yöne doğru sallanır.

Hemen hemen hepiniz bu işlemi bilirsiniz. Ya bir filmde görmüşsünüzdür, yada daha önce otostop çeken birini görmüşsünüzdür. Ancak iş bunun la bitmez. Ben bunları biliyorum o zaman dünyayı dolaşırım otostopla diyorsanız, sakın diyorum yazık olur 100 metre anca ya gidersiniz ya gidemezsiniz. Öncelikle otostop çekilecek yer çok önemlidir. Otobanda otostop çekilmez. Çekmeye çalışanlar orda ömürlerini tamamlamışlardır (;> otostop çektiğiniz güzergahta otoban varsa ya otobana girmeden yada otobandan çıktıktan sonraki bir yere konuşlanmanız faydalı olacaktır.

Şehir içi yollarda da mümkünse otostop çekerken sizi almak için duracak araçların trafiği engellemeden rahatlıkla durabilecekleri bir yer seçilmelidir. Şayet ki bu göz önüne alınmazsa sizi almak yerine araç sürücüleri içlerinden, yaw alırdım seni aslında ama burada da durulmaz ki neyse deyip sizin için en fazla üzülürler.

Üst baş ta çok önemlidir. Takım elbiseyle otostop çekiyorsanız, sabah işe gidiş saati dilse sizi kimse almaz. Sabah bile belki biri acır. Daha eski püskü şeyler giymeye özen göstermek gerekmektedir. Ancak bu eski püskü şeyler kesinlikle tertemiz olmalıdırlar, ve eskilikleri çok abartılmamalıdır. Yırtık pırtık kıyafetlerle sokak şarapçısı gibi otostop çekerseniz, kıyafetleriniz ne kadar temiz olmasa da öyle görünmediği için, sizi kimse almaz. Kış aylarında ayakkabılarınız çamurluysa gene sizi kimse arabasına almaz. Bunlar pek dikkat edilmeyen kritik konulardır.

Otostop çekilirken bulunulan muhit te çok önemlidir. Örneğin Manisa İzmir karayolunda otostop çekilir, hemde rahatlıkla. Yada ankarada ümitköy, Eskişehir yolu güzergahı için otostop çekilir hemde rahatlıkla. Ancak muğlada otostop çekerseniz baya bi beklersiniz. Hatta arabanın camlarını açıp size küfür bile ederler. Bodrum gidi yazlık mekanlarda otostop çekebilirsiniz, sadece araba plakalarını göz önünde bulundurmanız gereke bilir.

Son olarak daha önce otostopla kat ettiğim yolları sıralamak istiyorum;

,Balıkesir gönen - Çanakkale – Ayvalık (5 ayrı araç).

Ayvalık - İzmir, (12 ayrı araç (;> )

Ankara içi

Ümitköy – Kızılay,

Ümitköy – MTA,

Bilkent kavşağı – Cyberpark, (biraz sıkıntılı bir güzergah)

Ayvalık içi,

Sarımsaklı – Ayvalık merkez,

Ayvalık merkez – Sarımsaklı.

Bunlar ilk etapta aklıma gelenler, bunların dışında otostop çekmekle alakalı merak ettikleriniz varsa, sorabilirsiniz. Ve en önemli bitiriş notu olarak;

Otostop çekerken duran her araca binmek zorunda değilsiniz. Duran adamı gözünüz tutmadıysa binmeye bilirsiniz hatta mümkünse binmeyin öyle adamların arabalarına yazık olur (;>. . .

9 yorum:

Fücur dedi ki...

Otostop tehlikeli bir vakadır dostum. Tasvip etmediğim bir olaydır şahsen. Çünkü arabana aldığın adamın da ne olduğu bilinmez arabasına bindiğin adamında. Hırlısı, hırsızı, psikopatı var günümüzde büyük şehirlerde. Bir arkadaşım var idi eskiden. Kız otostop maceralarını anlattığı için dünyanın en sakin insanı olan sevgilisinden dayak yeme raddesine gelmişti. Bu yüzden bela aramıyorsanız veya çok çok zor durumda değilseniz otostop çekmeyin bence. sevgiler

figment dedi ki...

biz de Ankara'da cinnahta hürriyet'in önünde otostop çekmiştik. Bir araç durdu ve sağ ön dolu olduğu için biz de arkaya yerleştik. sonra sağ öndeki adam şöförü öptü ve indi..arkasından da şöför bize dikizden bakıp sizin ne işiniz var lan araba dedi :) biz ee şey otostop cektik, durdunuz falan desekte, ben arkadasımı indirmek için durdum diyip bizi kovmuştu araçtan. kötü anıydı

Fücur dedi ki...

2005 yılında alaçatı çeşmedeyim ve ilk defa babylon'a gidiyorum Alan Parsons konseri için. Bir dolmuşa bindik çeşmenin içinden bizi garip bi yerde bırakıp burdan direk yürüyeceksiniz sahile kadar dedi. Tabi ilk kez gittiğimiz için adamın dediği mesafenin 6 km olduğunu bilmiyorduk. yolun üçte birini yürüdükten sonra konseri kaçıracağımızı anlayınca otostop çektik ve ortayaşlı bir karı koca bizi arabasına aldı. İsimlerini hatırlamadığım çifte buradan çok teşekkürler, onlar olmasa geri de dönemeyecektik :)

psycofacts dedi ki...

izmir sarmısaklı arası en iyi nereden çekilebilir. Aliağa tarafları nasıl?

figment dedi ki...

vay arkadaş 4 yıl sonra konuyu HORTLATTIN ya helal olsun.. ben gelip seni alayım! =)

desertrose dedi ki...

Haha supermis Evet :) Bende fıkra yazmaya devam edeyim bari :)

happy owl ironic dedi ki...

zor bir başlangıç noktası, yol kenarında seni almaya duracak arabaların rahatlıkla durabilecekleri bir yer seçmen gerek. örneğin büfe kenarı olabilir. trafik ışıklarını tercih etme çünkü yeşili kaçırmıyayım die seni almaktan vaz geçerler(;> hadi rast gele(;>

CARPET dedi ki...

SIZ HALE yollardami kaldiniz. artik dunya deyisti. otostops.com bu isi yapiyor . yola cikmadan once gideceginiz yondeki araclari takip ediyor telefon edip ariyorsunuz rahat rahat gidiyorsunuz.

happy owl ironic dedi ki...

dostum otostop dediğin zaman seni götüren kişiye borcunu muhabbetinle ödersin. sizin bu sitede bildiğin otobüs yazanesi gibi para veriyorsun gidiyorsun. pek otostop olmamış. (;>