23 Ocak 2009 Cuma

Müze Kartı

Nedir bu müze kart? Kültür bakanlığının çıkardığı müze ve ören yerlere 1 sene boyunca sınırsız geçiş hakkı sağlayan hesaplı bir uygulama. Bize kültür bakanlığının verdiği talimat bu en azından.

  1. Tabii ki bu kart özel müzelerde geçmiyor.
  2. Bu kart devletin sahip olduğu ancak kültür bakanlığına bağlı olan yerlerde geçiyor. Bu şu demek eğer ki bir müze devletin işletmeciliğinde ancak kültür bakanlığına bağlı değilse geçmiyor demek. Şimdi bu konu benim kafamın basmadığı bir konu. Şimdi nasıl olur ki bir müze devletin kontrolünde olur ve o kültür bakanlığı çerçevesinde olmaz. Kafamı karıştıran bir nokta mesela Dolmabahçe sarayı birkaç saray ve müzenin içinde bulunduğu TBMM daire başkalığının işletmeciliği veya koruması altında. Ama bunlar kesinlikle kültür bakanlığına bağlı değiller. Bu sebeptende bu kartın buralarda hiçbir anlam ifade etmediğini söyleyebiliriz.
  3. Ülkemizdeki müze anlayışı bayaa bir farklı yani kültür bakanlığı işletiyor ancak içinde özel mi yoksa başka bir sebepten mi olduğunu bilmediğimiz noktalarda bizden para istenmesine de engel olunamıyor. Örnek vermek gerekirse, bodrum kalesinde girişinizi müze kartıyla yaptınız ama içerde bazı gezilecek noktalarda bir güvenlik görevlisi var ve adam sizin içeri girmenizi engelliyor. 5tl para istiyorlar girişte. Hani müze kartıydı. Neden kullanamıyorum. Hani kültür bakanlığına bağlı olan yerlerde kullanabiliyordum.
  4. Bunları sormak için müze kartı internet sitesine girip bizden gelenler kısmına yazı atmak istedim ancak nedense nereye yazmam gerektiğini anlayamadım. Hani şeffaflık demek istiyorum.
  5. Avantajı ise çok müze geziyorsanız eğer yanınızda bulunsun bazı yerlerde geçerli, en azından girişte para vermeden sıra beklemeden girersiniz.

4 yorum:

happy owl ironic dedi ki...

ilginçmiş hakkaten peki bu kartın fiyatı nedir ?!? anladığım kadarıyla 1 senelik bir kart bu onda da çok verimli kullanamıyoruz gibi duruyor genede merak ettim fiyatını ?!?

deserthawk dedi ki...

20tl

Bloodlust dedi ki...

Bayram tatilinde Efese gittiğimizde almış bulunuyorum bu karttan:)Bence süper birşey. Ücreti, kat kat çıkarılabilecek bir meblağ. Çünkü Efes bölgesinde gittiğimiz yerlere kartsız girmeye çalışsam toplamda 30 YTL filan vericektim.Hem 10 ytl kara geçtim hem de yaklaşık 10 ay filanda müzelere parasız gireceğim daha. Bunun Dışında Deserthawkın dediği gibi kart, Kültür Bakanlığının işlettiği müzelerde geçerli.Belediyelerin veya diğer özel veya kamu kuruluşlarının işlettiği müzelerde geçerli değil.Birde Kültür Bakanlığına ait müzelerin bazı özel bölümlerinde yine para ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bunun sebebini anlamış değilim. Ama bu bölümler normalde de kapıda para verseniz bile ayrı ücrete tabi olan yerler. Yani kart sizi sadece ana kapıdan girişte kurtarıyor.

Kartınız olsa bile ayrı ücrete tabi olan yerler aklımda kalanlarıyla şunlar;

Topkapı Müzesi – Harem Dairesi
Kapadokya Açık Hava Müzesi – Karanlık Kilise
Efes Açık Hava Müzesi – Yamaç Evler
Bodrum Kalesi Müzesi – Karyalı Prenses Salonu

Bunlar benim gezmiş olduğum müzelerde gördüğüm özel bölümler. Tabiki, Türkiye çapındaki başka bir sürü müzede de özel bölümler mevcuttur muhtemelen. O yüzden kartınız yanınızda olsa bile en azından bir 5 TL’yi hazır cepte bulundurmanızı tavsiye ederim.

Saygılarımla.

atil dedi ki...

gerçekten güzel bir uygulama, ülkemizdeki müzelerin çoğunluğunun bu kriterlere uyuyuor ve kesinlikle fiyatını çıkarır.