8 Nisan 2007 Pazar

Jean Luc Ponty Ankarada idi

Sevgili arkadaşlar gerçekten muhteşem diyebileceğimiz bi konser izledik 7 Nisan gecesi. Baştan itibaren bu harika olayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Jean Luc Ponty 16 yaşında Fransız devlet konservatuarından "aferim ulan sen süper keman çalıyosun" lafını duyup ödülünü alıp çıkmış. Sonra ilk albümünü 1962de çıkarmış ve klasik caza yönelmiş. Fakat bizim sevdiğimiz ve nu popüler kılan dönemleri fusion ağırlıklı gruplar ve kişilerle beraber yaptıkları. Örneğin Frank Zappa ile olan albümü veya Mahavishnu Orchestra ile 70lerin başında McLaughlin ile yaptıkları. Ayrıca Al Di Meola ve Stanly Clarke gibi sayısız virtüöz ile çalışmış olan Jean Luc Ponty 5 telli elektrik kemanı ve çalış stili ile Fusion ve Progressive Rock çehresini değiştirmiştir 70lerde. Favorilerim arasında yıllar önce dinlemeye başladığım ve Atıl'ında favorisi olan Enigmatic Ocean albümünde bulunan Mirage ve ayrıca en duygusal şarkısı olarak nitelendirdiğim Only Feel Good With You vardır.

Gelelim Konsere. MEB Şura salonunda konseri en arka sıradan izlememize rağmen Atıl'la Mirage ve Egocentric Molecules gibi şarkıları kameraya çekmeyi başardık... Sony Handycam sağolsun bize DVDye kayıt olanağı ile yarım saat Hi-Def çekme fırsatı verdi. Konserin sonlarına doğru Jean Luc Ponty "en sevdiğim cazcılardan Thelenous Monk'un Monk's Mood şarkısını çalacam" demesiyle hepimiz ağzımı bi karış ayırdık şaşkıncana. Ayrıca muhteşem bi şarkı olan Nostalgia'yı solo olarak gözümüze soktu bakın ben virtüözlüğü bitirdim dermişçesine 65 yaşındaki çakı gibi fransız. Herneyse kısaca konser böyle, tabi davul sololar perküsyon sololar ve bas sololarda oldukça şaşırttı ve başarılı bulundu izliyicilerin alkışlarıyla.

Gelelim Anıl ve Atıl kulise nasıl girdi. Evet yanlış yazmadım. Kulise girdik ve Jean Luc Pontye ve tüm gruba Life Enigma albümünü imzalattık. Tabi Cosmic Messenger 33lüğümü getirmediğime yandım açıkçası ama yinede yanımızda Sony handycam olması gerçekten mucize idi. Konserden sonra miks masasında oturan fransız amcayla yarım yamalak ingilizcesi yüzünden pek anlaşamadım fakat derdimi anlattım. "Will he sign something for us after show ?" dedim pek anlamadı sonra tarzanca anlaştık ve adam bizi kulise soktu. Orada ayrıca TRT3 deki Stüdyo FM programının yapımcısı Yavuz Aydar ile de fotoğraf çektirdik. Falan filan derken çok güzel bi konser geçirdik gençler işte.

4 yorum:

happy owl ironic dedi ki...

dostum işte budur. Gurur duydum. Öncelikle girişimci müzik dinleyicisi olduğunu biliyordum ama bu kadaarını yapabileceğini bilmiyordum seni bebrik etmek istiyorum. tebrik kısmı başladığım cümleyi bitirmek içindi sanma sakın tebrik etmek için başlamıştım cümleye ama baliba biraz garip başlamışım. Neyse şimdi geçelim sorulara;
SORU 1) Atılın resmi bu post a neden konulmadı. kendisi magazin basının öncü sitelerinden derlemede görülmek istemiyor mu?
SORU 2) Elinde bulunan kayıtlara ulaşmak için ne yapmamız gerekiyor?
SORU 3) Madem böyle bi konser vardı bu konser neden derleme sayfasında duyurulmadı?
SORU 4) Ben manyak mıyım nie sürekli gecenin bu saatinde aklıma geliyorda derlemeye post atıyorum?
Sevgiler saygılar. Müzikle kalın(;>

Fücur dedi ki...

Dostum teşekkürler. Şöyleki aslında olayın tamamını anlatmadım fakat kısaca değineyim. Derleme okuyucularından olan arkadaşım Asena bana cuma günü bu gece Paco De Lucia konseri olduğu haberini verdi. Tabi ona inanmamam sonucunda kendimi biletix sayfasında buldum. Ve Jean Luc Ponty konserini gördüm dolayısıyla işten yarım saat erken çıkıp bilet almaya koştum. O yüzden yazamadım buraya. Bu üçüncü sorunun cevabıydı :)

Gelelim birinci soruya. Atılın hem Jean Luc ile hemde davulcu Thievery ile sanki askerlik arkadaşıymış gibi benimkinden daha samimi pozları var. Sanırım kendi bloguna koymuştur. Ama tabiki oda yakın zamanda bişiler yazar buraya eminim. Ayrıca aklımdayken bahsedeyim, Atıl bi kod bulmuş bloguna ekliyosun yeni post eklendiğinde mailine geliyor. Gayet güzel bişi kendi sitesine koymuş. Bence buraya da koyabiliriz.

Elimde bulunan kayıtları editleyeyim zaten en azından Mirage'ın videosunu youtube'a koyacam. Pinkfloydturk.net sitesindede yayımlanacak. Resimleride zipleyip sana yollasam koyar mısın ? çünkü bende tek resim seçeneği var bloggerda anlamsızca.

Gelelim son soruya. Sen bu ara uyumuyosun galiba yine ondan olacak :)

Adsız dedi ki...

Abi konseri kaçırdığıma çok üzülmüştüm. Sayfayı okuyunca daha da bi üzüldüm. Ama olsun konseri çok güzel anlatmışsın. Yaşamış kadar oldum ekran başında. Umarım üstat bi daha gelir. Bu sefer napıp edip gideriz.

Fücur dedi ki...

Dostum üzülme konseri kaçırdığına... güzel anlarını kameraya çektik biraderle ben. En kısa zamanda youtube'den buraya atacağız.