20 Haziran 2008 Cuma

Rock müziği Tarihi-1 ( 1877-1960 )

Müzik ile ilgilenen biri olduğumdan ve bu konu hakkında gerekli gereksiz çok bilgi edindiğim için böyle bir yazı hazırlamaya karar verdim. İnternet sitelerininde yardımıyla sizleri Rock'ın icadından günümüze bir tarih yolculuğu bekliyor bu yazıda. Evet başlıyoruz !

Rock müzik için wikipedia; "20. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmış, genellikle elektro gitar, bas gitar ve bateri gibi enstrümanlarla beraber vokal melodi taşıyan popüler müzik formudur" diyor ve bu çok eski zamanlara dayanıyor. Bazıları Elvis Presley'i bazıları ise Chuck Berry'i milat sayıyor müzik tarihinde. Black Sabbath'ın Heavy metal'i keşfetmesi veya Sex Pistols'ün punk rock'ı endüstriyelleştirmesi, Michael Jackson'ın yaptıkları hep kilometre taşı olarak değerlendiriliyor müzik otoritelerince. Fakat bunların tümünden önce bilime ve müziği rock'ı anlamamızı sağlayan adamlara geri dönüş yapmalayız. Johann Sebastian Bach kullandığı notalarda sanki yüzyıllar sonrasının dünyasına hitap ediyordu. Fakat bu kadar geriye gitmektense tarihsel miladımızı Thomas Alva Edison'un Phonograph adlı cihazını keşfetmesi olarak değerlendiriyoruz. Ve işte tarihlerle Rock !

- 1877 : Thomas Alva Edison Phonographı icad ederek ilk sözlerini söyledi " Mary had a little lamb...."

- 1915 : The Chicago Automatic Machine & Tool Company Jukebox diye bildiğimiz plakçaları icad etti

- 1929 : Türkiyede yaygın olarak "Taş plak" diye bilinen 78 devirlik plak icad edildi.

- 1931 : Adolph Rickenbacker elektrik gitarı icad etti ve dünya artık titreşimli yükseltilebilir gitar sesini dinlemeye başladı

-1940lı yıllarda radyolar Count Bassie'den Pete Johnson'a kadar R&B denilen müzik tarzını benimseyerek çalmaya başladılar. Bu tabikide günümüzdeki R&B dediğimiz kültürün tam zıttıdır. Her müzik türü değişikliğe uğrar ve Rock müziğin temeli de R&B'dir. Fakat bu müzik türü yıllar geçtikten sonra Rap ve Hip Hop ile karışarak dejenere oldu.

-1947 : Ahmet Ertegün ve Herb Abramson tarihin en büyük R&B plak şirketi Atlantic Records'u kurdular

- 1950 : Fats Domino rock tınıları taşıyan ilk albümünü çıkardı.
- 1950 : Atlantic Records dünyanın 1 numaralı plak şirketi oldu

- 1951 : 45lik çalan jukebox piyasaya sunuldu
- 1951 : Sam Phillips ( ki kendisi Elvis ve Johnny Cash dahil bir çok müzik dehasını keşfeden adamdır ) Memphis'te Ike Turner'ın grubunu kaydetti
- 1951 : Les Paul'ün elektrik gitarı bir numaralı pop hiti olan "How High the Moon" parçasını çaldı

- 1952 : Sam Phillips efsanevi Sun Records'u kurdu ve çoğunlukla blues müzisyenleri kaydetmeye başladı.

- 1954 : R&B siyahi vokallerin eline geçti ve büyük patlama kaydetti. Bunlara öncülük eden şarkılardan biri de The Penguins tarafından seslendirilen ve Back to the future filminden hatırladığımız "Earth Angel" dır. Aynı yıl pop plak şirketleri R&B karşısında siyahi müzisyenleri transfer ederek daha çok satılan işler yapmaya çabaladılar.

- 1954 : Kral ilk defa mikrofana geçti ve Sun Records'a konuştu. Elvis Presley - That's All right Mama

- 1955 : Chuck Berry'nin Maybellene'i tüm dünyayı sallayarak pop listelerini yıkıp geçti. Aynı yıl Bo Didley'nin kendi adını taşıyan albümü R&B listelerinin başına yerleşti. Bo Didley dikdörtgen gitarıyla yarım asrın üzerinde rock n roll çaldı ve geçen hafta vefat etti.

- 1955 : Kral 35bin dolar karşılığında RCA şirketine transfer oldu

- 1956 : Rock N Roll filmlere ve televizyon şovlarına derinden nüfuz etti. Başta Fats Domino, Little Richard ve Eddie Cochran olmak üzere birçok sanatçı şovlarda boy gösterdi. Ve tabiki Elvis ilk televizyon şovuna bu sene çıktı. Akabinde kızlar çıldırdı falan filan :)

- 1958 : Jerry Lee Lewis'in ilk İngiltere turu, üçüncü karısının 13 yaşındaki ikinci kuzeni olduğu anlaşılması ile skandalla sarsıldı.

-1959 : Ray Charles ilk sözünü söyledi : "What'd I Say"
-1959 : 1955ten 59a kadar rock n roll satışları %15ten %43e çıktı ve rock tarihin en hızlı ilerleyen müzik türü halini aldı.

- 1960 : Roy Orbison "Only The Lonely" ile ilk hitini yayımladı.

Evet Rock müzik tarihinin 1960 ve 1970 li yıllarına bu yazı dizimin ikinci bölümünde devam edeceğim. Bu yıllar altın yıllar olacak ve sonlara doğru ortaya Beatles, Pink Floyd, Rolling Stones, Led Zeppelin gibi gruplar çıkacak. Dünya bu 10 yılı asla unumayacak ve üzerine rock müziği inşa etmeye devam edecek...

7 yorum:

deserthawk dedi ki...

lan bu logon senin şu zamanında yaptığımız bir site vardı rockhaber.net mi neydi onun logo değilmi bu?

Fücur dedi ki...

evet bu kadar bilginin içinde ona takılman iyi olmuş :) bak sildiririm yorumunu... emeğe saygı !

deserthawk dedi ki...

hahaha bir kere sen silemessin ben silerim yorumumu ama silmiyorum. yazı dizisi de güzel olmuş :D

Silentmoon dedi ki...

Yazı dizisi güzel olmuşta bir de şu garip radyo kanalı linki yerine örnek verdiğin şarkların radyo linklerini koysaydında online dinleseydik bari hep değişmi daha net anlardık :D

happy owl ironic dedi ki...

üstad eline sağlık süper olmuş devamını 4 gözle bekliyorum.

Fücur dedi ki...

sağolasın dostum... sizler için yazıyorum ne gelirse aklıma.. beğendirebildiysem ne mutlu

happy owl ironic dedi ki...

tam ara tarihe geldiği için unutulmuş olabilir. The temptations ortaya çıktı 1960 da. rock müziğin beatles ı varsa, soul müziğinde the temtations ı vardır denebilir sanırım. Otis williams yada my girl demek bu grubu bilenler için yeterli olucaktır.