23 Mart 2009 Pazartesi

Zeka Üzerine


Zeka nedir? nasıl ölçülür?
efendim piyasadaki zeka testlerine verilen cevaplar ve bu testi çözenin yaşı göz önüna alınarak zeka ölçülür efendim. peki neye bağlıdır bu zeka küçükken çok balık yesek gözlerimiz süper görür. elma yesek dişlerimiz daha sağlam olur gibi bi kıstası varmıdır. hergün bir avuç fındık şüphesiz buna da ii geliyordur ama onun dışında cevizin zekaya katkısı olduğu söylenir.
zeka beynin ağırlığıyla orantılıdır dienler vardır. normal insanların beyin ağırlıkları ortalama 1450gr civarında kabul edilirken. 40 ünlü büyük adamın beyni nin ağırlıklarını ortalaması 1500 gr ın üstünde bulunmuştur.Ancak bu konuda kesin bir şey sölenememektedir. zira balina fil gibi yaratıklar düşünüldüğünde vay be bizde zeka bi buşuk kilo ama abi baksana bunlarda kaç kilo zeka var diebilmek pek mümkün diildir.
beyin ağırlıkları gr olarak;
kirpi 3,4
ev kedisi 31,4
jibon 89
köpek 100
domuz 150
mamoset(ipek maymun) 39
inek 350
goril 430
at 500
insan 1400
hindistan fili 4000-5000
finval(balina) 6000-7000

başka bir kanı, beyin ağırlığı ile vicut ağırlığının oranına bakmak olarak ortaya atılmıştır. aranızda dougles adams okuyanlar varsa her otostopçunun galaksi rehberi dizisinde ki, diziden kastım 5 kitaptır(sadece filmi izleyenler hikayenin özetinin özetini izlemiş birinden hikayeyi dinlemiş gibi kabul edebilirler kendilerini hehe),labaratuar farelerinin asıl deneyi yapan oldukları ve bilim adamlarının asıl denek oldukları, sonucu etkilememek için se bilim adamlarına deneyi biz yapıyormuşuz gibi gösterdikleri anlatılır. ilk duyduğunuzda saçma gelebilecek olan bu hikaye beyin ağırlığı-vicut ağırlığı oranları göz önüna alındığında ve aşağıdaki tabloya bakıldığında tekrar değerlendirile bilir.
beyin ağırlıklarının vicut ağırlıklarına oranı;
finval (balina) 0.0045
goril 0.16-0.20
şempanze 0.75-0.80
hindistan fili 0.27
köpek 0.22
arı 0.5
yetişkin insan 2-2.6
ev faresi 3.0-3.2
koata veya örümceğe benzer maymun 6.6

sonuç olarak bu yazının amacı, kendini en zeki canlı türü zanneden biz insanların bir takım şeyleri tekrar düşünmelerine teşvik etmektir. belkide sandığımız gibi bizler en zeki canlılar değilizdir. en zeki olanlar grip virüsü tabir ettiğimiz varlıklardır. yada okyanuslarda yaşayan tek hücreli mikro organizmalardır. belkide zeka en performanslı şekilde yaşamaktır. (;> sevgiler saygılar, zeki kalın . . .


1 yorum:

Bloodlust dedi ki...

Ellerine sağlık üstadım.Geçen konuştuğumuz konuyu çok güzel yazıya dökmüşsün. Teorilerden beynin vücut ağırlığına oranı daha mantıklı gibi geliyor bana da. Yalnız burada zekanın çeşitliliği konusunu da deşmek gerekli. 0.0045 ile en düşük orana sahip balina okyanuslarda binlerce millik göç yollarını sanırım birkaç km yanılma payıyla her yıl takip edebiliyorlar.Ama bi insanı atsan denize şaşar kalır avusturalyayı bulması çok güçtür:) Demek istediğim her hayvan zekasını veya zekasının belli bir yönünü hayatta kalacağı şekilde geliştirmiştir.

Bunun dışında bu iki teoriye ek olarak, sadece insan için benimde bir teorim var. Her ne kadar beynin büyüklüğü zeka için önemli olsa da (İnsan için konuşuyorum) beynin kıvrımları da bir o kadar önemlidir. Yani büyük beyin tek başına yeterli olmuyor yüksek zeka için.Beynin kıvrımları bu konuda devreye giriyor. Çevremizdeki bir sürü insanın yumurta gibi dümdüz bir beyne sahip olduklarını düşünüyorum :)