5 Aralık 2007 Çarşamba

Lucky Luke


Belçikalı karikatürist Morris (1923-2001) tarafından çizilen çizgi roman. Orijinal adı Lucky Luke (Maceraların bazıları Fransız René Goscinny (1926-1977) tarafından yazılmıştır. Morris'in ölümünden sonra bazı maceralar Fransız Achdé tarafından çizilmiştir.

Gölgesinden hızlı silah çeken yalnız kovboy "Red Kit" sadık beyaz atı Düldül (Jolly Jumper) ve sevimli köpeği Rin Tin Tin ile beraber suçluların ve adaletsizliğin amansız düşmanıdır. Suçluları temsil eden Dalton kardeşler; Joe, William, Jack ve Averel birçok macerada yer alırlar. Diğer unutulmaz karakterler Kalamiti Jane, Billy Kid, Yargıç Roy Bean, Jesse James, Akbaba, Posta arabası sürücüsü Hank ve Cenaze Levazımatçı'sıdır.

Red Kit dünyada pek çok defa animasyon ve televizyon serisi olarak filme çekilmiştir. 1983'den sonraki maceralarında sigarayı bırakmış ve ağzında bir saman parçası tutmaya başlamıştır. Dünyada ilk kez Türkiye'de sinemaya aktarılmıştır. 1967'de Öztürk Serengil'in başrolünü oynadığı filmde Öztürk Serengil gördüğü bir rüyada kendini Red Kit sanar ve vahşi batıda maceradan maceraya koşar. 1971 yılında ise İzzet Günay Red Kit olur ve Daltonlar'la mücadele eder. 1974 yılında ise son Red Kit Aram Gülyüz'ün yönetiminde Sadri Alışık'tır.

Red Kit çizgi film ve romanlarında ikinci planlarda yer alan karakterler başka ırklardandır. Örneğin; ütücü rolünde bir çinli, temizlik işlerinde bir afrikalı gibi...











Aklıma gelen bir rin tin tin hareketi, aklınıza gelenleri ekleyelim buraya ;

1. El bombasını çubuk niyetine geri getirip azar işitmesinden sonra oyun oynamaya çalışıldığı zamanda bana kızıyorlar ben oynamayacam diye mızmızlanması...
2. Hapiseneden kaçan dalton kardeşlerin oyun oynadığını sanıp daltonların bu hani gülleleri vardır ya onlardan tutup tekrar hapiseneye geri götürmesi bir de üstüne takdir kazanması..
By Deserthawk
3. düldül ün rin tin tin den nefret etmesi
By Deserthawk

8 yorum:

deserthawk dedi ki...

2. Hapiseneden kaçan dalton kardeşlerin oyun oynadığını sanıp daltonların bu hani gülleleri vardır ya onlardan tutup tekrar hapiseneye geri götürmesi bir de üstüne takdir kazanması..

deserthawk dedi ki...

3. düldül ün rin tin tin den nefret etmesi

happy owl ironic dedi ki...

cocuklugumuzun sevimli kahramanidir kendisi. son attigim yazida cowboylara laf solerken kendisini ayri bi yere koymam gerektigini fark ettim simdi red kit asli ile cowboy diildir, hic suru gormedim yaninda belkide yaniliyorumdur. ama genede ozunde golgesinden hizli silah cekebilen silahindan cikan kursun 3 4 yere carpip ayni anda butun suclularin silahlarini vurmasi ama kimseyi vurmamasi ve hic kan dokmemesi onu iyilik sever suclularin koruyucusu gezgin serif yapiyor benim gozumde.

Farmerfam dedi ki...

şimdi serkan efendi redkit yalnız cowboy oldugu için sürüsü yoktur belki yani sürüsü olsa yalnız olmazdı degil mi.Neyse ben Lucky Luke olayının nasıl Red Kit oldugunu hiç bir zaman anlayamadım aslında ama olsun o bizim gonlümüzde Red Kittir artık.Utucu olan Çinli ise bugun bir ayrı batmıstır gozume nedenini Serkan bilir :D.

Bu arada;
dalton kardeşler gerçek hayatta kanun adamlığıda yapmış aile bireylerine sahiptir. morris takma adlı maurice de beveretarafından 1940 'lı yıllarda gölgesinden hızlı ateş eden tek kovboy olan red kit'in ve poker oynayan atı düldül'ün serüvenlerini oluşturduğunda kötü imaj olarak dalton kardeşleri sadece soyadlarını alarak kullanmıştır.

kansas'a yakın kızılderililere ait olan sınırlarda coffeyville diye bilinen yerde yaşayan frank dalton, grat dalton, bob dalton wichita, bill dalton kanun adamlığı yaparken emmett dalton kovboyluk yapmaktaymış. Çete aile içinden dışından pek çok üye barındırmaktaydı, son çatışmalarında bir tek emmett dalton hayatta kalmış ve eceliyle ölen tek çete mensubu olmuş. bu kardeşlerin öyküsü red kit ve dalton kardeşler fikrine ilham vermiştir.

Farmerfam dedi ki...

Bu arada madem Rin Tin Tin le ilgileniyorsunuz onun orjinal adının da rantanplan oldugunu size soylemek isterim. :D

deserthawk dedi ki...

demekki neymiş araştırmacı mühendis olunca adam okuduğu çizgi romanın bile araştırmasını yapar, tarihçesini çıkarırmış...

Farmerfam dedi ki...

eee ne demişler "çok gezen mi bilir çok okuyan mı?" :D

deserthawk dedi ki...

cevabı bilinmeyen bir soru olmasın o?