16 Şubat 2010 Salı

Ankarada hızı azalmayan AVM çılgınlığı


Türkiyede değil Avrupada Ankara en çok alışveriş merkezine sahip il. Evet garip değil mi ? Son on yılda beş kat artan AVMler neden sürekli Ankarada açılıyor ? Neden tümünde Starbucks, Migros veya DailyFresh kesinlikle var ? Neden bunların inşaatları çok kısa sürede bitiyor ve dükkan kiraları inanılmaz derecede yüksek ? Bir apartman inşaatı için iskan alınması hayli vakit alırken alışveriş merkezleri uydukent inşaatlarından nasıl daha hızlı prosedüre uydurulup bir anda hallediliyor ? Kısacası nedir bu alışveriş merkezi çılgınlığı, tüketimi ve kalabalığı.

90ların başında alışveriş merkezi diyince Ankarada aklımıza Beğendik gelirdi. Sonra Karum ve Ankuvanın açılmasıyla bağımsız dükkanlara sahip büyük bir alanda gezmek olarak algılandı alışveriş merkezleri. Metro Grosmarketin açılmasıyla peşin satan ve fotoğraflı kartınız olmadan alışveriş yapamayacağınız garip bir toptan satış alışveriş merkezi ile tanışmış olduk. Tabi bundan önce Atakule girmişti hayatımıza, ki Atakuleye kumpir yemeye veya Ankaradaki tek PizzaHut için gidilirdi. Dreamland ve Kule Restaurant'da cabası. Fakat Armada ile herşey bambaşka bir hal aldı. Çok katlı bir bina içinde her katta küçük dükkanları büyük isimli markalar doldurur oldu. Bundan sonrada böyle ilerledi alışveriş merkezi çılgınlığı. Daha büyük bina daha büyük markalar ve daha çok insan kalabalığı. Cepa, Panora, Via Life, Gordion, AnkaMall, Forum Ankara, 365 AVM, Antares, Kentpark, Arcadium... ne kadar çoklar.

Günden güne giyim, elektronik. sinema ve hazır yemek çeşitliliği konusunda AVMler haricinde Ankarada fazla seçeneğimiz kalmadı. Dükkanlar inanılmaz fiyatlara kiralandı veya satıldı. Peki 2010dan sonra ne olacak ? Kaçımız seviyoruz oralarda vakit geçirmeyi ? Gerçekten ihtiyaçlarımızı almaya mı yoksa gördüklerimizden etkilenip hesapta olmayan paraları yatırmaya mı gidiyoruz ? Yada daha kötüsü para harcamayıp sadece sosyallik olarak mı değerlendiriyoruz ? Kaba tabirle "piyasa" yapılmaya mı gidiliyor ?

Merak ediyorum arkadaşlar. Sadece ben mi sevmiyorum yani buralarda vakit harcamayı yoksa değişen büyükşehir insanı karakterinde bana yer yok mu ? Ne çok soru sormuşum :) fakat haklıyım.

8 yorum:

deserthawk dedi ki...

Bu olayı AVM bazında bakmamak lazım bence. Bizim toplumumuzda tutan birşey varsa eğer onun üstüne yüklenilmesi adetten oldu artık. Bkz. Recep Ivedik 3, BBG, PopStar yarışmaları vs. Bir yol tutturduk mu onun vıcığı çıkana kadar devam ettiririz. Avmlerde de böyle bişey var. Bir gün biri açılıyor 3 yıl iş yapıp sonra insanlar ordan sıkılırken yenisi açılmış bile oluyor. Bu sefer insanlar oraya gidiyorlar. ilk alışveriş merkezlerınden biri Atakuledir Fucurun dediği gibi sonra Karum açıldı sonra migros açıldı insanlar yeniye doğru kaydılar bir süre sonra alışveriş çöplüğüne dönücek sanırım şehrimiz.

Silentmoon dedi ki...

Katılmamak elde değil ayrıca şöylede bir sıkıntı var ki AVM lerin hepsi aynı yere açılıyor. Hani desenizki şu semtte yok oraya açalım en azından o bölgede ki insanlar için mantıklı bir iş yapmış olunur. Bu konuda ki en akıllıca işi 365 ve panora yaptı gibime geliyor.
Birde hepsinde aynı şeyler var hiçbirinin birinden farkı yok ... hani yeni birşey olsa veya daha ucuz olsa güzel diyecem ama oda yok....

Aikanaro dedi ki...

Paragrafın tamamını okumaya usenenler ıcın en altta ozet verılmıstır :)

Ben bunu tamamen bır satıs stratejısı olarak goruyorum. Soyle dusunun , benım bıldıgım kadarıyla mıgros gıbı buyuk marketlerde hangı mallarla bırlıkte hangı malların da satıldıgı ıstatıstıksel olarak tutuluyor ve bır muddet sonra o mallar bırbırlerının yanına konularak aklında olmasa bıle gordugun zaman "aaa bunuda alayım" mantıgı yerlestırılıyor. sımıd AVM ıcın bunu dusunun. AVM lerın ıcınde ne var? Yemek ıcın envai cesıt restoran , alıs verıs ıcın buyuk marketlerden tutun , gıyım , kusam ,elektronık. eglence ıcın sinema (hatta armada gıbı yerlerde ufak capta lunapark). ufak bı arastırma yaptım , 1990 da ankara nufusu 3.5 mılyonmus. 2007 verılerı ıle bu satı 4.5 mılyon olmus. Yanı ınsan sayısı artıyor , yerlesım yerlerı genıslıyor ayrıca hayat bı sekılde pahalılasıyor ve bu ınsanlara para harcatmak ıcın yenı yontemlerın gelıstırılmesı gerekıyor. Martklerde yapılanın bı benzerını su anda AVM ler yapıyor. ve sayın fucur , hatırlayınız cumartesı gununu , kac AVM gezdık? ıcınde gezdıgımız sureden daha fazlasını araba park etmek ıcın harcadık :) demekkı stratejı ıse yarıyor adamların.
Ayrıca soyle bırseyde soylemek ıstıyorum , benım gozlemıme gore AVM ler ıcındede bı sınıf farklılıgı var , yanı panoraya gıttıgım zaman gordugum ınsan portresıyle kecıogrendekı (adını unuttum sımdı) ınsanların portresı cok cok farklı , AVM nın ıcınde bulunan dukkanlarda cok farklı. Konuyu bıraz dagıttım farkındayım ama soyle bırsey daha eklemek ıstıyorum , AVM ler olmasaydı , gıne bahcelı evler gıbı caddelerımızın sayısı artsaydı soyle bırseye devam edıyor olamazdık:
2 saat vıtrın bakıp , canımız sıkıldıgında sınemaya gırıp cıksıta yemek yıyıp tekrar alıs verıs yapamazdık :) (kı stratejı budur bence:) )

okumaya usenenler ıcın ozet :
Az zamanda cok para harcatmak.

desertrose dedi ki...

Biraz da farklı yorumlar gerek bu yazıya :)

Şimdi Tunalı'dasın ya da Kızılay'da, sokaktaki mağazalardan alışveriş yapmak zorundasın ama hava da soğuk ve yağışlı işkenceye gel, dışarda palto giy, içeri gir palto çıkar, bu arada yağan yağmurdan da ıslanan şemsiye de en sinir bozanı, içeride rezil bir şekilde kıyafet bak ki birşeyler beğenip bulasın, birde tuvaletin geldi hava da soğukya etkileyebilir mal gibi kaldıın :) Artık bir mc donalds ya da burger ya da para verip metronun pis wclerine girmek zorundasın.

Amaa avm'ler öyle mi?? Oh içeri sıcak, elin kolun boş, paltolar arabada, rahat rahat gez bak beğen dene :) Tuvaletin mi geldi problem yok her katta wc var:)Yoruldun mu git otur birşeyler iç yemek ye...
Pek konforlu böyle.

Tabi haftasonları uzak durmak lazım bayağı bir kalabalık çıldırmak istemiyorsan uzak dur.

Özellikle Ankamall adım atacak yer yok her tip insan var, Armada da küçük geliyor artık neyse büyüyormuş, koca bir bina daha yapıyor yanına :) Cepa desen baydı. Dsrthwk'ın işyeri sayesinde haftanın 2 günü ya Cepa ya da Gordion'dayız :)

Yani sıkıldım buralardan amaa neyseki Kentpark geldi :)daha giriş yapamadık ama olsun :) En kısa zamanda oranında b*kunu çıkarırız hehe

Bu arada Kanyon'da ilk mağazasını açan Harvey Nichols 2. mağazayı Kentpark'a açmış ilgilenenlere duyurulur. Neden mi bahsettim, bu çok özel mağazada en ucuz şeyin bere olduğunu düşünüyorum çünkü geçen seneki berenin fiyatı 700 küsürdü:)

Ayrıca bütün avmleri yazmaya çalışmışsın ama bir tanesini unutmuşsun ki çok kırıldım Ümitköy'deki biricik "Galeria"mızı nasıl yazmazsın sorarım sana :)

Fücur dedi ki...

En uzun yorumlara sahip yazı bu oldu sanırım :) Bayan gözü her zamanki gibi farklı bir bakış açısı getirdi. Yalnız farklı ama çokta savunulacak bir yanı olmayan bir bakış açısı. Hani neden yağmurda soğukta sıkıntılı bir haleti ruhiyede alışveriş yapıyorum :) Alacağımız en acil malzemeler yiyecek iken tümünü bakkallar marketler veya envayi çeşit semt süpermarketleri karşılarken neden haceti tuta tuta sokaklara vuruyorum kendimi. Neden soğukta yağmurda evimde film izleyip gitar çalmak yerine zatüre olmaya niyetliyim. Tabi temel ihtiyaç 700 liralık bere ise birçoğumuz onun için anlattıklarından daha fazla maymun oluruz o parayı kazanmak için :)

Şimdi gelelim ters taraftan bakmaya. Hava misal dünkü gibi şahane, sivrisinekler bile manyakça dışarı çıkmışlar mesela. Neden granit sokak karoları üzerinde kapalı bir binada dolaşmak isteyeyim. Tuğbayında dediği gibi neden arabamızı parketmek için delicesine yer kovalayayım. Alışveriş anlayışı ile eğlence anlayışını birbirine karıştırmak isteyen bu büyük yatırımcılara kanmıyorum yani.

Benim için alışveriş ihtiyaç duyulduğu ürünü heryerden ve tabiki ucuza temin edebilmektir. Bu AVM olur internet sitesi olur, ara sokakta dükkanı olan abim olur, pasajdaki müzik market olur. Ama eğlence ve gezme anlayışı kesinlikle AVMde savrulmak değildir. Seğmenlerde oturup dondurma yemektir. Sakaryadan Tunalının sonuna yürümektir. AOÇde kokoreç yemektir. Hiç olmadı kıtırda, zodiacta orda burda sevdiğimiz barlarda bira içmektir yani benim için.

Galeria yazmamışım haklısın ama şimdi unuttuğumuz daha niceleri var :).... Minasera, Optimum, A City Outlet... uzar gider. Birde Mesa'nın karşısında zırhlı birliklere çıkan yolda adını hatırlayamadığım mor tabelalı var bi tane, yen iaçıldı sanırım.

Aikanaro dedi ki...

Ayrıca unutmayın :) bu sektor kadınlar ıcın :)

desertrose dedi ki...

evet yeni adı da Anse :) iyi fikir bak oraya da gidilebilir hehe

happy owl ironic dedi ki...

bu tarz yerlere kesinlik le hafta sonu gitmemek gerek. iyi yandan bakıcak olursak bi sürü filmin oynadığı sinemaları var böyle yerlerin genelde istediğin filmi yakalaya biliyorsun, ve film saatine daha varsa öle boş boş dolanarak vakit geçire biliyorsun. ayrıca hafta sonu deli gibi dışarda dolaşan kalabalığı bu tarz yerler kendi bünyesine topladığı için, sokaklar daha yürünebilir oluyor(;> en azından bu yerler olmasaydı yanmıştık demek istiyorum.