27 Şubat 2009 Cuma

Peter Green - Supernatural

Evet İngilterenin en çok satan blues sanatçısı Eric Clapton, evet yine blues'un beyaz egemenliğine geçişini simgeleyen adam Eric Clapton, Clapton is God !, falan filan. Herşey ticari herşey ekranlarda ve herşey gösteriş. Tabiki güzel albümlere imza atmıştır Eric dayı. Fakat şu bilinmelidirki müzik endüstrisinde de kahramanlar vardır. Kahramanlar standartları yaratır diğerleri çalar satarlar.

Evet işte bu yazıda kahramanlardan birinin yaptığı en iyi şeylerin toplamında birlikteyiz. Dünyanın en çok satan beyaz blues sanatçılarının önünde saygı ile eğileceği iki adam varsa ilki John Mayall diğeri ise Peter Green'dir bence. Müzik hayatı boyunca birçok projeye imza atmış Peter Green tanıtacağım iki diskten oluşan albümde hemen hemen en iyilerini toplamış bu projelerin. Aslında solo kariyerinin klasiklerini fazlaca içermeyen bu albüm tam da bir toplama albüm sayılmaz. Kanımca Peter Green, son zamanlardaki üretkenliğinin düşmesi sebebi ile eski kayıtlarını alıp aralarından iyi derlediğini düşündüklerini önümüze getirmiş.

Peter Green, 60lı yılların sonunda blues rock akımının ingiltereyi sarsması ve Cream, John Mayall, Mike Bloomfield, Paul Butterfield, jimi Hendrix gibi bluesrock yorumcularının arasında kendi için küçük fakat müzik tarihi adına bluesdan bağımsız olan büyük bir adım atmıştır. Bu adımın adı kurduğu Fleetwood Mac grubudur. Grupla beraber güzel albümlere imza atan Green blues aşkına engel olamayıp gruptan ayrılır ve muhteşem şarkılar yaratmaya devam eder. Hatta öyleki Carlos Santana adlı bir arkadaşı meşhur eden Black Magic Woman adlı bir şarkı bile yaratmıştır kendisi :) akabinde ve detayında blues'a ve Robert Johnson'a olan saygısı onu 30lu ve 40lı yılların blues klasiklerini de tekrar yorumlamasına neden olmuştur. Öyleki Eric Clapton'ın Me and Mr. Johnson isimli Robert Johnson şarkılarını oluşturan albümünden tam altı sene önce Peter Green Robert Johnson Songbook isimli aynı şarkıların yer aldığı bir albüm yayımlamıştır.

1959 model Gibson Les Paul'unun tonu artık o kadar kulaklara kazınmıştırki, oluşturduğu projelerin isimleri değişse de dinlenildiğinde arkadaki adamı hissedebilir olmuştur müzikseverler. Önce Peter Green's Fleetwood Mac daha sonra Peter Green's Katmandu ve Peter Green's Splinter Group adında gruplar kurup müziğini bizlerle paylaşmıştır. Fakat usta hastadır usta şizofrenik belirtiler gösteren paranoyak halüsinasyonlar görmektedir ve tüm bunların sebebi 70lerde müptela olduğu LSDdir.

Günümüze kadar gelen toplama albümlerinde Peter Green solo kariyerini toparladığı Backtracking (1989) ve Supernatural (2007) dışında bir de 2008 yılında Anthology isimli 4 disk içeren daha kapsamlı bir albüm daha yayımlamıştır. Fakat Peter ustayı dinlemeye başlamak için kanımca en iyi albüm Supernatural'dır. İlerde zaten bana dönerseniz bir gün karşınıza efsanevi In the Skies albümünün ilk baskı 33lüğü de çıkabiliyor :) iyi dinlemeler.

Disk 1 :
01. Green Manalishi, The - (with Fleetwood Mac)
02. Black Magic Woman - (with Fleetwood Mac)
03. Jumping at Shadows - (with Fleetwood Mac)
04. Supernatural, The - (with Splinter Group)
05. Albatross - (with Splinter Group)
06. World in Harmony - (with Fleetwood Mac)
07. Oh Well! - (with Fleetwood Mac)
08. Sandy Mary - (with Fleetwood Mac)
09. Rattlesnake Shake - (with Fleetwood Mac)
10. Man of the World - (with Splinter Group)

Disk 2:
01. Heart of Stone - (with Splinter Group)
02. I'm a Steady Rollin' Man - (with Otis Rush/Splinter Group)
03. Big Change Is Gonna Come - (with Splinter Group)
04. Homework - (with Splinter Group)
05. When You Got a Good Friend - (with Splinter Group)
06. You'll Be Sorry Someday - (with Splinter Group)
07. Phonograph Blues - (with Splinter Group)
08. Love in Vain Blues - (with Splinter Group)
09. Burglar - (with Splinter Group)
10. From Four Until Late - (with Dr. John/Splinter Group)
11. Hiding in Shadows - (with Splinter Group)
12. Sweet Home Chicago - (with Paul Rodgers/Splinter Group)
13. Hitch Hiking Woman - (with Splinter Group)
14. Me & The Devil Blues - (with Splinter Group)
15. Going Down - (with Splinter Group)

http://rapidshare.com/files/124997162/PG07Su.part1.rar
http://rapidshare.com/files/124994273/PG07Su.part2.rar
şifre : curiousguy

4 yorum:

figment dedi ki...

Albüm yolda, teşekkür ederiz.

happy owl ironic dedi ki...

şu anda albümün sanırım son şarkısını dinliyorum yani aslında son şarkıyı dinlemiyorum ama shuffle da 25 inci şarkıda olduğuma göre albümün son şarkısını dinliyorum hehe iice kafam karıştı acaba öle diilmi yok yok öledir. neyse gelelim konumuza ses güzel blues mu dersen blues, saatlerdir dinliyorum sanırım hiç rahatsız etmedi elim hiç bu şarkıyıda geçiim tuşuna gitmedi. aylaşım için teşekkürler.

Fücur dedi ki...

rica ederim, ustayı beğenin devamını da yazarım. Hatta önce Robert Johnson'dan başlasak iyi olacak. Dün Ferideyle shades'e gittiğimizde adamın biri King Of The Delta Blues albümününün plağını birine hediye alıyordu... onca para :)

MuZZy dedi ki...

Peter Green sevdiğim müzisyenlerden biridir ayrıca sadece solo çalışmalar açısından bakılırsa Clapton'ı da sollamıştır. Green'in yaratıcılığı ve ustalığının yanında, sadece Cocaine'ini ve Wonderful Tonight'ını bildiğimiz Eric abinin esamesi dahi okun(a)maz bana göre.