3 Mart 2008 Pazartesi

!f Ankara'nın ardından




Bu yılki İstanbul film festivalinin Ankara bölümü 28 Şubat - 2 Mart arasında Cepa AFM sinemalarında yapıldı.Başlamadan önce burada yazamadım çünkü bende tam olarak tarihlerini bilmiyordum.Festivalin en son günü 11 seansında bağımsız isveç sinemasının güzel bir örneğini yakalama fırsatımız oldu.Festivalin Keşif adlı bölümünde gösterilen Darling, isveç gençliğinin materyalist ilişkilerini ve duygusuzluklarını anlatan, İsveç'i çok gerçekçi bir şekilde eleştiren bir film.


Darling

Eva ve Bernhard’ın arkadaşlığı, Eva’nın erkek arkadaşı tarafından terk edilmesiyle ve zengin arkadaşları tarafından gittikçe dışlanmasıyla başlıyor. Kibirli, zengin ve soğuk Eva’nın iyi kalpli, işini kaybetmiş ve yalnız Bernhard ile ilişkisi bir yandan insana ümit veriyor, diğer yandan acı… Johan Kling bu ilk yönetmenlik denemesinde, söz konusu iki karakterin apayrı dünyalarından sert ve akıllı bir film çıkarmış; Eva’nın dünyasının soğuk renkleri ve estetiği, Bernhard’ın daha yavaş, daha sıcak ancak kahverengi renklerle dolu dünyasıyla çarpıcı bir karşıtlık içinde. Canım, keskin tarzından bir an bile ödün vermeyen yönetmenliğinin ve tertemiz oyunculuğunun yanı sıra, yeni binyılın İsveç’ine sert ama gerçekçi bakışı için de alkışlandı. Üst sınıf gençlerin buz gibi ve narsisistik yaşamları ve yaşlı insanların sonsuz yalnızlıkları filmin en sahici yönlerine işaret ediyor. Ancak Canım özünde, yolda bir yerlerde kaybolmuş ruhlara adanmış sade ve kalp kırıcı bir öykü. (www.ifistanbul.com)

Festival 12 bölüme dağılmış.Bunların içinde Keş!f,Sesli Yaşam,Gezegen İnsan bölümleri favorilerim.Bunların dışında seneye kaçırılmayacak bölümler arasında !f kısalar ve atölye çalışmaları var.

1 yorum:

Fücur dedi ki...

iddia ediyorum bu filmi handycam ile 5 günde çekerim... yeterki Eva gibi ruhsuz bi kız bulun bana