3 Şubat 2007 Cumartesi

Johnny Cash - American Recordings IV

Johnny Cash yaşamı boyunca birçok önemli country şarkısına imza atmıştır. Fakat ölmeden bir kaç ay önce kaydettiği bu albümde kendi yarattığı kült müziği diğer sanatçılardan aldığı şarkıların üzerine oturtmayı gayet iyi başarmıştır. Hayatının trajikliğini izlediğimiz Walk the line filminden sonra bu albümdeki şarkılar biraz daha değer kazanıyor bence. Yav bu kadar çirkin bi adam onca suratsızlığına ve karamsarlığına rağmen nasıl böyle bir aşk yaşar diye düşünenler için cevap şudurki American Recordings serisi bu çirkin adamın 70li yaşlardaki sesinin akustik gitarıyla bütünleşip hüzüne döndürdüğünün bir kanıtıdır adeta.

Şarkıların bir kısmını analiz edecek olursak önceliği bir Beatles klasiği olan In My Life alır kanımca. Şarkı zaten çok muhteşem bir yapıya sahip fakat Cash söylerken "lanet olsun bu mudur yani" dedirtecek bir yapıya bürünüyor.
İkinci olarak Cash'in kendinin yazdığı eski bir şarkı olan neşeli hareketli Man Comes Around var. Bu şarkının onlarca versiyonunu dinledim ama en neşelisi bu bence.
Depeche Mode vokalisti Dave Gahan'ın Martin Gore'a dediği şu söz önemlidir. "Cash senin şarkını söylüyor adamım. Bu Elvis'in mezarından çıkıp senin şarkını söylemesi kadar efsanevi bişey" Evet gerçektende Cash yorumuyla Personal Jesus Depeche Mode için ne ise bizim içinde öyle adeta.
U2 ve Bono herzaman Johnny Cash ve Lou Reed için ayrı bir hayranlık duyarlar. Bunu grubun 1993 Zooropa albümünün son şarkısını Johnny Cash'in seslendirmesiyle anlayabiliriz. Fakat Johnny Cashde onlarla çalışmayı sevimş olacakki yıllar sonra bir U2 klasiği olan One şarkısını muhteşem yorumuyla kulaklarımıza kazıyor.
Nine Inch Nails cover'ı olan Hurt bu albümün ve belkide Johnny Cash'in şu ana kadar kaydettiği en muhteşem şarkı. Amerikada milyonlar satan bu şarkı Johnny Cash'e ölümünden önceki en büyük armağandı belkide.

Ve albümde daha bir çok güzel hareketli ve hüzünlü şarkı mevcut. Diğer American Recordings albümleride bu albüme benzerliğiyle dikkat çekiyor. Fakat serinin 5. albümü özellikle temposu çok düşük ve Cash'in vefatından sonra yayımlanmış olması albümün anlamını arttırıyor.
İyi dinlemeler gençler.

Buyrun burdan yakın
http://www.eso.org/~rdonalds/music/Johnny_Cash_-_American_IV_-_The_Man_Comes_Around.rar

5 yorum:

happy owl ironic dedi ki...

Johnny Cash amcamızın ses tonunu lou reed e benzettim ben. Fücur arkadaşımızla kısa bi msn sohbetinden sonra öğrendim ki Lou reed Cash amcamızdan esinlenmiş(;> valla albüm harika. Sizi bunalıma sokacak haras nitelikte bir çok şarkı mevcut. Mutlaka dinlenmeli. Ben çok sevdim. Fücur arkadaşımıza bu güzel albümü bizlerle paylaştığı için teşekkürü borç bilirim vede borcumu hemen öderim. Teşekkürler Fücur (;>

Fücur dedi ki...

Rica ederim dostum, talep olursa American Recordings serisinin diğer albümlerinide veririm buradan. iyi günler

Fitne dedi ki...

bana amerikan emperyalizmi yapma
bölme halkı prestij müzik linkleri de istiyoruz.
hepimiz kırmızıgülüz!!!

Fücur dedi ki...

sevgili fitne, mailine nihat doğan diskografisi linki atmama rağmen yinede rencide edici kelamlar sarfediyorsun bu çağdaş bloğumuzda. Bu kıyağıma rağmen çok kırıldım inan. Dilersen seni mustafa topaloğluyla tanıştırıyım sana anlatsın prestiji..

Adsız dedi ki...

beyaz gül kırmızı gül güller arasından gelir derim baaaşka da bişi cikler demem sana