26 Şubat 2007 Pazartesi

King Crimson - In The Court Of The Crimson King

Lafıma önemli bi tez ile başlıyorum. Derim ki herkes King Crimson dinleyemez ! Gerçekten ProgRock tarihinin en karizmatik en farklı en değişken ve en üretken gruplarından birisidir Crimson. Sebebi ise Robert Fripp denen adamdır. Kendi bulduğu frippertronics diye bir aletle Gibson Les Paul'u üzerinde harikalar yaratan bu değerli müzik adamı 35 seneyi aşkın müzik hayatına kurduğu ve halen devam ettirdiği grubu King Crimson ile başlar. Ahmet Ertegün'ün keşfi olan grup ilk 33lüğünü Atlanticden çıkarır ve felaket bir üne kavuşur. 35 sene boyunca Robert Fripp'e grubunda eşlik eden efsanevi isimler olur. Tony Levin, Adrian Belew, Bill Bruford, John Wetton, Trey Gunn, David Cross belirli zamanlarda King Crimson olmuş virtüöz heriflerdir. Bu adamların yaptıklarını yeri gelir gürültü sanarsınız, yeri gelir bunalım sanarsınız ve yeri gelir müzik sanarsınız. Fakat hepsinin karışımı olduğunu anlamak zordur çoğu zaman. İşte bu adamlar müziğe ve ProgRock'a yön veren adamlar ve onların yaptıklarıdır.

Robert Fripp halen kariyerine hem solo ambient çalışmaları hem King Crimson hemde farklı sanatçılara yaptığı albüm prodüktörlüğü ve müzik yönetmenliği ile devam etmektedir. Bu rahatsız adamın en son referansı geçen Ocak ayında Microsoftun kendi tasarladığı stüdyosuna iki arkadaşıyla kapanarak son çıkan VISTA isimli işletim sisteminin açılış müziğini yapmasıdır. Oha dediğinizi duyar gibiyim. Ek Bilgi : Windows 95,98 ve 2000 için bu ses Brian Eno tarafından bestelenmiştir.

Bu kadar tarihi bilgiden sonra sizlere King Crimson'ın en iyi albümleri arasında yer alan 1969 tarihli ilk albümünü tanıtmak isterim.
Bu albümün en önemli özelliklerinden biri Epitaph gibi bir şarkıyı barındırmasıdır. Albümle aynı ismi taşıyan şarkıda gerçekten Fripp'in bestekar yönünü ortaya koymaktadır. Bu iki şarkıyı dinledikten sonra mutlaka etkilenip diğer albümleri aramaya başlayabilirsiniz. Müracaat : Fücur. İyi dinlemeler.

Buyrun burdan yakın : http://www.sendspace.com/file/l7hfok

1 yorum:

Unknown dedi ki...

king crimson deli bir grup, cok severim görünce birseyler demeden gecmeyeyim dedim hele de epitaph'tan bahsedildigini görünce daynamadım. güne epitaph ile baslanır ;)