21 Şubat 2008 Perşembe

Çanak


Merhaba sevgili blog sakinleri. Uzun zamandan beri yazmadığımın farkındayım. Benim yokluğumda, blogumuzun kalitesinin yükseldiğini ve hitinin arttığını gözlemleyerek bu işe bir dur demem gerektiğini farkettim:) Daha önce sevgili fücur arkadaşımız, istanbuldaki konserler hakkında yazdığım yorumumda bahsettiğim "çanak" konusunu biraz açmamı istemiş. Çanak konusu birçok yönden icelenebilecek bir olgu. Ama tabiki ben burda blogumuzun kalitesini de gözeterek, bu konuyu tamamen bilimsel yönden incelemeyi, kesinlikle siyasi, ideolojik konulara girmemeyi kendime görev edindim. Konu "çanak" olunca başvuracağımız bilim dalı anatomi oluyor. İnsan vücudunda çanağı oluşturan temel iki kas mevcuttur.

1.Gluteus maximus: Bu kas insan vücudundaki en güçlü kaslardan biridir. Asıl işlevi kalça ekleminin
ekstansiyonudur. Örnek vermek gerekirse koşu ve atlamadaki squat (çömelme) pozisyonundan
dogrulma hareketi. Veya dizleri kırmadan bacağı arkaya doğru kaldırma hareketi. Ayrıca, gövdenin öne dogru asırı eğilmesini de engeller. Yine örnek vermek gerekirse Kayakla iniste ya da sürat pateninde oldugu gibi. Gluteal kaslar zayıfladıgında, bu durum asırı bir lomber lordoza ve kisinin "çukur belli" olusuna yol açar. Bütün bu işlevlerinin yanı sıra özellikle bayanlarda hoş bir görünüm için bu kas çok önemlidir. Ne kadar yuvarlak ve sıkı olursa o kadar makbuldür. Gluteus maximus kası kadar önemli olmasada "çanak" konusunu tamamlayıcı bir diğer kasta Gluteus mediustur.
2. Gluteus medius: Yürüyüş ve koşuda, destek bacağından salınan bacak tarafına dogru pelvisin egilmesini önler, böylece dik duruşun korunmasına yardımcı olur. Bu kasın paralizisi (felci), normal hareketi belirgin derecede bozar ve "ördekvari" bir yürüyüşün gelişmesine yol açar. Gluteus maximus kadar olmasada hoş bir "çanak" görünümünü tamamlayıcı kas olarak önemlidir.

Sevgili fücur arkadaşımızı ve diğer sevgili blog sakinlerini bu konuda bir nebzede olsa aydınlatabildiysem ne mutlu bana.

Saygılarımla...

3 yorum:

happy owl ironic dedi ki...

şimdi öncelikle tıp bilgim burda yazanların doğruluğunu sorgulayacak kadar iyi diil ama latince kas isimleri ve ansiklopedi kıvamındaki çizimler beni ikna etti sanki hehe ayrıca bu yazıyı yazmana kyle teyzenin sebeb olduğunu düşünürsek onada mı teşekkür etsem acaba. neyse efendim uzun lafın kısası artık daha bi bilgiliyiz çanaklar hakkında senin sayende (;>

Farmerfam dedi ki...

bu durumda yaklasık 1 saatlik gülme krizim geçtikten sonra söyleyecek tek bir şeyim kalıyor. Emeğe Saygı :D

deserthawk dedi ki...

abi adam oturup bilimsel olarak incelemiş bildiğin tıp zıp kitaplarından bir haftadır buna kasıyomuş anladığım kadarıyla bizi bilgilendirdiği için teşekkür ederiz her ne kadar bizim yazıların başlıklarını okusada bloodlust bu noktada ne kadar araştımacı bir insan olduğunu gözler önüne sermiştir. ayrıca ne kyle imiş ya. kyle gel evlenelim falan dese sanırım bloodlust 3 haftada doktor çıkabilir.